Профілактика професійного зараження медичних працівників інфекціями, що передаються через кров

Вірусні гепатити В і С залишаються важливою проблемою сучасної медицини. Це обумовлено широким поширенням, високим рівнем захворюваності, вираженим поліморфізмом клінічних проявів, численністю шляхів та факторів передачі збудника, а також надзвичайно несприятливими наслідками, до яких може привести гепатит: формування хронічних уражень печінки, у тому числі цирозу.

Серед професійних захворювань медичних працівників вірусні гепатити В і С займають провідне місце.

Медичний персонал лікувально-профілактичних закладів є категорією підвищеного ризику зараження, зокрема працівники відділень: гемодіалізу, гематологічних,  реанімаційних, хірургічних, гінекологічних. Найчастіше інфікуються і хворіють вірусними гепатитами стоматологи та лаборанти.

Високий ризик інфікування пов`язаний зі специфікою маніпуляцій, які проводяться медичним персоналом (контакт зі слизовими оболонками, біологічним матеріалом, медичні процедури з порушенням цілісності шкірних покривів та ін.).

Окрім цього, найпоширенішими причинами захворювання медичних працівників на гепатити є: недотримання правил особистої гігієни та  неякісне проведення дезінфекції, порушення правил асептики та антисептики, недотримання алгоритмів проведення медичних маніпуляцій, використання спецодягу і засобів індивідуального захисту. Для попередження захворювання вірусними гепатитами В і С існують заходи профілактики: специфічні та неспецифічні. Специфічна профілактика передбачає планову або екстрену вакцинацію медичних працівників тільки  від вірусного гепатиту В. Ефективних заходів специфічної профілактики гепатиту С не існує.

До заходів неспецифічної профілактики відносяться:

  • використання індивідуальних засобів захисту (халати, шапочки, гумові рукавички, окуляри або захисні екрани, взуття);
  • дотримання правил і техніки миття та антисептики рук;
  • дотримання правил безпеки при використанні, збиранні, дезінфекції, предстерилізаційному очищенні та утилізації, зокрема гострого та ріжучого медичного інструментарію;
  • суворе дотримання правил дезінфекції та стерилізації.

Пам`ятайте! Дотримання заходів профілактики, відповідальне ставлення до виконання своїх професійних обов`язків – запорука Вашого здоров`я.