Профілактика паразитарних захворювань серед дітей організованих колективів

З усіх випадків паразитарних захворювань, які реєструються на території області, більше 85% серед дітей, що обумовлено фізіологічними особливостями розвитку дитячого організму, нерозвиненими навичками особистої гігієни та тісним контактом з іншими дітьми при відвідуванні дитячих навчальних закладів.

Найбільш поширеними паразитарними хворобами серед дітей є ентеробіоз (викликається гостриками), аскаридоз – збудником якого є аскарида та лямбліоз (викликається лямбліями).

Точно визначити наявність паразитів у дитини без специфічних лабораторних досліджень неможливо, оскільки клінічні прояви паразитарних захворювань багато в чому неспецифічні і можуть мати ознаки інших інфекційних та неінфекційних захворювань. Але, запідозрити наявність хвороби можливо, звернувши увагу на стан здоров’я дитини та його поведінку. Уражені гельмінтами діти стають дратівливими, вередливими, плаксивими, перебірливими у харчуванні. Крім того, у них знижується апетит, з’являються головні болі, болі в животі, нудота, блювота, шкірні висипання, підвищення температури тіла, кашель, блідість шкіри, свербіж в області анального отвору, який посилюється у вечірній та нічний час, «скрежет» зубами.

Довготривала інвазованість гельмінтами знижує імунітет дитини та сприяє помітному відставанню у фізичному та розумово – психічному стані.

Небезпечні гельмінтози й різними ускладненнями. Аскаридоз може спровокувати апендицит, холецистит, кишкову непрохідність, бронхіт; гострики – дерматити, запалення статевих органів у дівчаток та онанізм.

Зараження гельмінтозами відбувається як безпосередньо від хворої людини, так і через забруднені яйцями гельмінтів продукти харчування, воду, грунт, предмети побуту, руки.

Щоб не допустити зараження дітей в організованому колективі необхідно:

• обстежувати дітей та персонал на наявність збудників паразитарних захворювань;

• проводити своєчасне лікування хворих;

• проводити регулярне вологе прибирання приміщень;

• слідкувати за дотриманням дітьми правил особистої гігієни;

• слідкувати за ретельним миттям рук дітей перед вживання їжі, після відвідування туалету, контакту з тваринами, грунтом, піском;

• боротися з шкідливими звичками у дітей (гризти нігті, олівці, тощо);

• регулярно мити дитячі іграшки, механічно очищувати килими, м’які меблі;

• ретельно мити овочі, фрукти перед вживанням;

• проводити кварцування книжок, м’яких іграшок та ін.;

• закривати пісочниці на ніч.

Діагностика гельмінтозів нескладна і полягає у дослідженні фекалій чи перианального зскрібка на наявність яєць гельмінтів. Якщо діагноз встановлено, лікар призначає відповідне лікування.

Довідкова інформація. Лабораторіями ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» на обласному та районному рівнях проводяться обстеження населення та дослідження грунту, піску, овочів, води питної, стічної, відкритих водойм, змивів на наявність збудників паразитарних захворювань.

За консультацією звертатися за тел. (057) 738 05 15 (паразитологічна лабораторія, м. Харків, вул. Самсонівська, 43) та (057) 315 02 63 (відділення організації епідеміологічних досліджень, м. Харків, Помірки).