Безпека ін’єкцій

Головна мета закладів охорони здоров’я – рятувати життя і зміцнювати здоров’я людей, тому всі працівники охорони здоров’я несуть відповідальність за попередження передачі інфекцій при наданні медичної допомоги. Дотримання практики безпечних ін’єкцій та супутнього інфекційного контролю є невід’ємною складовою їх обов’язків, так як забезпечує захист як пацієнтам, так і медперсоналу.

Що таке безпечна ін’єкція ?

Безпечна ін’єкція (внутрішньошкіряні, підшкірні і внутрішньом’язові ін’єкції, внутрішньовенні вливання і ін’єкції, стоматологічні ін’єкції, флеботомія (забір крові) і ланцетні процедури) – це процедура, яка:

• не завдає шкоди пацієнтові та медичному персоналу, що здійснює процедуру;

• не призводить до утворення відходів, небезпечних для інших людей.

Небезпечні ін’єкції можуть стати причиною передачі різних патогенних мікроорганізмів: вірусів ( в т.ч. вірусу імунодефіциту людини , вірусів гепатитів В і С ), бактерій, грибів і паразитів. Вони можуть також стати причиною ускладнень неінфекційного характеру, таких як абсцеси і токсичні реакції.

Кращий спосіб профілактики інфекцій, пов’язаних з ін’єкціями, – це скасувати непотрібні ін’єкції. У деяких країнах до 70% ін’єкцій не є необхідними з медичної точки зору, якщо можна підібрати альтернативні методи лікування (оральні або ректальні), то це більш переважно, оскільки знижує ризик контакту з кров’ю та інфікованими препаратами, а значить і ризик інфікування .
Вакцинація медпрацівників вакциною проти гепатиту В відіграє важливу роль в захисті як медперсоналу, так і пацієнтів.

Методи зниження ризику і профілактики передачі інфекцій також включають:

– гігієну рук,

– використання рукавичок,

– мінімальні маніпуляції з гострими інструментами (включаючи пристрої для ін’єкцій),

– належне розділення і видалення гострих відходів.

Ін’єкції вважаються небезпечними, якщо вони виконуються з використанням нестерильного або неналежного обладнання або із застосуванням неправильної методики. Дуже важливо не допускати контамінації ін’єкційних пристосувань. Фізичне розділення чистих і контамінованих інструментів і матеріалів допомагає запобігти перехресній контамінації. Наприклад, першим кроком безпечної практики видалення відходів є негайна утилізація використаних голки і шприца в спеціальний безпечний контейнер, що знаходиться на відстані витягнутої руки від робочого місця медпрацівника.

Лише персональна обізнаність та відповідальність як медичного працівника так і пацієнта можуть гарантувати безпеку ін’єкцій.
Стаття створена за матеріалами сайту ВООЗ.

Ознайомитись з методичними матеріалами по безпеці ін’єкцій та супутніх процедур можна за посиланням: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/44298/4/9789244599259_rus.pdf?ua=1