Протиепідемічні заходи в організованому колективі при вірусному гепатиті А

Вірусний гепатит А – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції та переважним ураженням печінки. Важливою особливістю епідемічного процесу при вірусному гепатиті А є сезонні коливання захворюваності, обумовлені тривалим інкубаційним періодом. В Україні спостерігається осінньо-зимова сезонність із максимальним підйомом захворюваності у жовтні – грудні.

Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). Основні шляхи передачі – харчовий, водний, контактно-побутовий. До вірусу сприйнятливі люди незалежно від віку. Однією з найбільш уразливих груп є діти дошкільного та шкільного віку.

У разі виявлення хворого на вірусний гепатит А в навчально-виховному закладі лікар-епідеміолог визначає зміст, обсяг і тривалість проведення заходів з ліквідації вогнища на підставі результатів епідеміологічного обстеження, які включають:

• Медичне спостереження педіатром (інфекціоністом) на протязі

35 днів з дня роз`єднання з джерелом за дітьми та персоналом, групи, класу (опитування, огляд шкіри, склер та слизових, термометрія). Один раз на тиждень проводять поглиблений огляд з обов`язковим визначенням розмірів печінки та селезінки.

• Одноразові або повторні з інтервалом 15-20 днів лабораторні обстеження контактних (визначення активності аланінамінотрансферази та при необхідності специфічних маркерів гепатиту А).

• Проведення заключної дезінфекції у приміщеннях групи, класу та в місцях загального користування (буфет, їдальня, санвузли, спортивна зала, тощо).

• Вилучення з обігу та камерне знезараження іграшок та килимів.

• Відміну кабінетної системи в загальноосвітніх навчальних закладах.

• Обмеження культурно-масових заходів, відвідування музичної зали та басейну.

• Відміну системи самообслуговування і чергування у їдальні.

• Заборону прийому в карантинні групи, класс, дітей, які не були у контакті з хворим на вірусний гепатит А та переведення контактних в інші групи, класи, заклади, тощо.

• Створення умов та суворе дотримання правил особистої гігієни серед дітей та персоналу. Рекомендовано вжиття кип’яченої або бутильованої води для пиття.

• Проведення санітарно-освітньої роботи серед батьків, дітей та персоналу навчально-виховного закладу з питань профілактики вірусного гепатиту А.

Найбільш дієвим засобом профілактики вірусного гепатиту А є вакцинація.

Своєчасне та у повному обсязі проведення протиепідемічних заходів при підтримці керівника закладу, батьків та медичного персоналу сприяє локалізації та ліквідації вогнища вірусного гепатиту А в організованому колективі.