Кашлюк та його профілактика

Кашлюк – гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, яке викликається Bordetella pertussis, має циклічний затяжний перебіг, характерним симптомом якого є спазматичний нападоподібний кашель. Заразитися кашлюком можна тільки від хворої людини або бактеріоносія. Сприйнятливість до кашлюку дуже висока.

Ускладнення – пневмонія, гострий ларингіт із стенозом гортані, бронхіоліти, енцефалопатії, судоми, крововиливи у головний мозок, зупинка дихання, носові кровотечі, пупкова та пахова грижа.

У групі особливого ризику знаходяться діти раннього та дошкільного віку, які не були щеплені або не хворіли. Діти, які мають щеплення проти кашлюку, також можуть хворіти, однак захворювання протікає у легкій формі.

Слід звернути увагу, що у дорослих захворювання проявляється частіше в атиповій (стертій) формі. У таких випадках лікарі діагностують гостру респіраторну вірусну інфекцію, трахеобронхіт. Однак, епідеміологічна роль дорослих значна, так як вони є джерелом інфекції особливо у закритих дитячих колективах та сім’ях.

Інкубаційний період триває від 2 до 14 днів (частіше 5-7 днів). Захворювання починається поступово – з сухого кашлю при нормальній температурі та задовільному самопочутті, сон та апетит дитини не порушені. У подальшому кашель посилюється. Через 1-2 тижні (у дітей перших місяців життя – через 2-3 дні) кашель змінює характер – нападоподібний, спазматичний. Під час нападу кашлю хворий має характерний вигляд: обличчя червоніє, потім синіє, все тіло напружується, із очей течуть сльози. Кашель може періодично перериватись свистячим вдихом (репризами). Закінчується напад кашлю виділенням в’язкого скловидного харкотиння або блювотою. У середньому захворювання триває 1-2 місяці.

Бактеріологічне обстеження з діагностичною метою варто проводити дворазово (щодня або через день) у перші 5-7 днів від початку захворювання. Обстеження у більш пізній термін значно знижує вірогідність виявлення збудника.
Надійним та ефективним методом запобігання захворюванню кашлюковою інфекцією є вакцинопрофілактика. Лише своєчасне проведення вакцинації у терміни затверджені Календарем щеплень дасть змогу захистити дитину від хвороби та її ускладнень.

Не будьте байдужими до здоров’я своїх дітей, не відмовляйтесь від профілактичних щеплень, а при підозрі захворювання на кашлюк не займайтесь самолікуванням, негайно звертайтесь до лікаря!