Вибираємо безпечний посуд

У гонитві за здоровим способом життя ми серйозно замислюємося про те, що ми їмо – вибираємо все найсвіжіше, не забуваємо поглянути на етикетку і звернути свою увагу на склад їжі.

А ось у чому ми готуємо так педантично підібрані нами продукти – це здається нам не дуже істотним. Проте, той матеріал, з якого зроблена мила серцю каструлька або сковорідка може дуже серйозно впливати на наше здоров’я.

Підступність неякісного посуду в тому, що він здатен виділяти важкі метали або шкідливі органічні речовини, що тяжко виводяться з організму. Асортимент посуду сьогодні великий, головне – знати, з якого матеріалу посуд виготовлений і як правильно з ним поводитись.

Мабуть, найпопулярнішим на сьогодні посудом залишається емальований. Не знайдеться, напевно, жодної кухні, на якій не знайшлося б емальованої каструлі – легкої та зручної. Посуд хороший практично всім, але є один мінус – крихкість. Згодом на емалі можуть з’явитися сколи та тріщини. Невдалий кулінар продовжує користуватися таким посудом, думаючи, що тріщина – це чисто зовнішній дефект, який анітрохи не впливає на якість готування. Однак, продовжувати користуватися таким посудом небезпечно. Через сколи в їжу потрапляє іржа і домішки металу. Не пропустіть момент, намагайтеся замінити пошкоджену каструльку або миску на нову, якщо помітили навіть незначне пошкодження. До речі, принісши додому новий емальований посуд, згадайте про один нехитрий рецепт, який допоможе загартувати емаль. Нову емальовану каструлю наповніть до країв солоною водою (дві столові ложки солі на літр води), доведіть до кипіння, і нехай вода охолоне.

Що стосується пошкоджень – будьте уважні й обережні у поводженні з тефлоновим посудом. Навіть незначні тріщини на тефлоні здатні послужити тому, що в майбутню їжу будуть виділятися шкідливі речовини. Для тушкування та смаження дуже добре підходить невразливий чавун – йому ніякі подряпини і пошкодження не страшні, правда, відлякує він своєю вагою.

Посуд із нержавіючої сталі – практично ідеальний варіант. Такий посуд є найбільш екологічним, крім того він дуже міцний і довговічний. Готувати і зберігати в ньому можна будь-які продукти. Однак і такий посуд не всім підходить. Деякі дослідження доводять, що нікель, який входить до складу нержавіючої сталі, здатний викликати у деяких людей алергічні реакції.

Останнім часом всі намагаються уникати посуду з алюмінію, незважаючи на те, що ще зовсім недавно він був дуже популярним. Вся справа в металі, що може проникати зі стінок посуду в їжу. Однак і тут є один невеликий секрет. Розчинність алюмінію зростає в кислому і лужному середовищі. А значить, в такому посуді можна готувати каші і макарони, але накласти табу на приготування і зберігання в ньому борщів, морсів, кисломолочних страв і різних маринадів.

Мабуть, лідери з безпеки і екологічності і для дорослого, і для дитини – скляний і глиняний посуд. Це настільки нейтральні матеріали, що не вступають в реакцію ні з якими продуктами, та й високі температури їм байдужі. Спеціальне жаростійке скло підійде для приготування в духовці. А блюдо, приготоване в глиняному горщику, не тільки корисне, Але й таїть в собі неймовірну атмосферу душевного тепла і затишку.

Посуд, що реалізується, повинен супроводжуватися документами, що підтверджують його якість та безпечність. Виробник зобов’язаний забезпечити виробничий контроль сировини і продукції, що випускається, на предмет їх безпечності для людини згідно з гігієнічними нормативами та регламентами.

Національним агентством з акредитації України засвідчена компетентність санітарно-гігієнічної лабораторії ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» відповідно до вимог міжнародного стандарту ДСТУ ІSO / ІЕС 17025: 2006 (ІSO / ІЕС 17025: 2005) у сфері випробувань посуду з будь-яких матеріалів.

Запрошуємо до співпраці всіх виробників продукції та зацікавлених осіб. Для отримання консультацій та з питань укладання договорів пропонуємо звертатись до відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень нашого Центру за адресою:
м. Харків, Помірки, тел. 315-01-97.