Обережно з хлоргексидиновими антисептиками!

Управління з нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA, США) попереджає про виникнення серйозних алергічних реакцій при застосуванні безрецептурних антисептиків на основі хлоргексидину глюконату.

Незважаючи на те, що алергічні ускладнення фіксуються не досить часто, в останні роки кількість повідомлень про їх реєстрацію значно зросла. Ці ускладнення можуть виникати впродовж декількох хвилин після застосування препарату. Найбільш характерні симптоми: дихання зі свистом або ускладнене дихання, набряк обличчя, висипання на шкірі. Повідомляється й про можливість виникнення більш серйозного ускладнення, такого як шок.

Тому виробникам таких засобів було запропоновано розміщувати на етикетці інформацію про можливий ризик виникнення алергічних реакцій. Зазначену інформацію в США на етикетках своїх виробів вже розміщують виробники рецептурних препаратів для полоскання ротової порожнини та оральних чіпсів для лікування захворювання ясен.

В Україні наукові напрацювання та медична статистика з даного питання не представлені.

Хлоргексидину глюконат входить до складу багатьох безрецептурних препаратів, які використовуються для обробки шкірних покривів (інфіковані потертості, тріщини, гнійні рани, інфіковані опіки, бактеріальні захворювання шкіри і слизових оболонок), профілактика інфекцій в хірургії, урології, акушерстві та гінекології тощо.

Рекомендуємо медичним працівникам завжди цікавитись у пацієнтів про наявність алергічних реакцій перед тим, як назначити або застосувати антисептики на основі хлоргексидину глюконату. При можливості розглядати можливість використання альтернативних антисептиків.

Інформація з сайту Громадської організації “Інфекційний контроль в Україні”.