Природні джерела іонізуючого випромінювання.

У житлових приміщеннях на людину впливають три основних природних джерела іонізуючого випромінювання: (ДІВ) концентрація радону-222 у повітрі приміщень, природні радіонукліди у будівельних матеріалах, з яких побудоване та оздоблене житло, і природне гамма-випромінювання.

Радон-222- природний радіоактивний газ, продукт розпаду урану, який не має запаху, смаку, кольору, і який у 7,5 раз важчий від повітря. Радон-222 знаходиться у всіх грунтах і породах звідки через отвори та щілини в підлозі будівель потрапляє до житлових приміщень. Накопичується переважно в приміщеннях цокольних та перших поверхів будівель. Особливо небезпечні для здоров’я людини продукти розпаду радону-222, які у вигляді аерозолю через дихальні шляхи потрапляють до легенів та можуть спровокувати розвиток раку легенів. Вимірювання еквівалентної рівноважної об’ємної активності (ЕРОА) ізотопів радону у житлових приміщеннях проводиться радіометричним методом. Вміст ЕРОА радону-222 складає 50 Бк/м3 для приміщень побудованих і реконструйованих будівель з постійним перебуванням людей та для приміщень дитячих, санаторно-курортних і лікувально-оздоровчих закладів. Для усіх інших приміщень вміст ЕРОА радону-222 складає 100 Бк/м3.

Кількість природних радіонуклідів у будівельних матеріалах залежить від походження та місця видобування сировини. Ефективна питома активність природних радіонуклідів (Аеф) у будівельних матеріалах та будівельній сировині визначається спектрометричними дослідженнями. Залежно від величини Аеф будівельні матеріали діляться на три класи:

1-й клас (Аеф менше або дорівнює 370 Бк/кг) – використовуються без обмежень;

2-й клас (Аеф більше 370 Бк/кг, але менше або дорівнює 740 Бк/кг) – використовуються для промислового та дорожнього будівництва;

3-й клас (Аеф більше 740 Бк/кг, але менше або дорівнює 1350 Бк/кг) – використовуються в межах населених пунктів для підземних споруд і комунікацій вкритих товщиною грунту не менше 0,5 м де перебування людей складає не більше 50% робочого дня, а також для будівництва доріг, плотин та інших об’єктів де перебування людей складає не більше 50% робочого дня.

Тривалий вплив високоактивних природних радіонуклідів у будівельних матеріалах на органи і системи організму людини має негативну дію та може викликати онкологічні захворювання.

Природне гамма-випромінювання у житлових приміщеннях складається в основному з вторинного космічного випромінювання та може змінюватися в залежності від вмісту та активності природних радіонуклідів у будівельних матеріалах, з яких побудоване та оздоблене житло, а також інших факторів навколишнього середовища. Тривалий вплив високої потужності поглиненої у повітрі дози гамма-випромінювання на організм людини також може провокувати розвиток онкологічних захворювань різних органів і систем людини. Потужність поглиненої у повітрі дози (ППД) гамма-випромінювання визначається методом дозиметрії. Для приміщень побудованих і реконструйованих будівель з постійним перебуванням людей та для приміщень дитячих, санаторно-курортних і лікувально-оздоровчих закладів ППД складає 0,26 мкГр/годину. Для усіх інших приміщень ППД гамма-випромінювання не повинна перевищувати 0,44 мкГр/годину.

Документом, який нормує вміст усіх вищезазначених ДІВ є ГН 6.6.1.-6.5.001-98 «Норми радіаційної безпеки України».

Інформуємо, що юридичні та фізичні особи при наявності у них проблемних питань з радіаційної гігієни та безпеки, а також з питань проведення дозиметричних досліджень з визначення «гамма-фону» та вмісту радону в приміщеннях, проведення радіологічних досліджень будівельних матеріалів, харчових продуктів, лікарської сировини та інше, можуть звернутися до ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» за адресою: м. Харків, Помірки (тел. 315-00-07, 315-00-48).