ОРНІТОЗ

Орнітоз (пситтакоз) – гостре інфекційне захворювання хламідійної природи, характеризується ураженням легенів, печінки, селезінки, нервової системи. Також захворювання може набути хронічної форми, яка може тривати понад 3-5 років.

Джерелом збудника в природних умовах є близько 140 видів птахів, у яких ця інфекція, як правило, перебігає у латентній формі без клінічних ознак хвороби.

Для людини найбільшою небезпекою, як джерело захворювання, є кімнатні (папуги, канарейки) та синантропні птахи (голуби, горобці, ворони). Також інфікуватися можливо від свійської птиці (качок, індиків). Птахи виділяють збудника з фекаліями і слизом носових ходів.

Збудник захворювання тривало зберігається в зовнішньому середовищі, особливо у вологих умовах. В підстилці птахів, при відсутності сонячного світла, хламідії зберігають свою вірулентність до 8 місяців, в гніздах до кількох місяців, в снігу до 1 місяця. Гине збудник при кип’ятінні через 5 хвилин, при температурі 600С через 15 хвилин.

Передається інфекція повітряно-крапельним шляхом від птахів до людини, хвора людина для оточуючих безпечна.

Інкубаційний період триває від 7 до 17 днів. Хвороба починається гостро з швидкого підвищення температура тіла до 38-39˚С, виникає головний біль, біль у м’язах та попереку. На 2 – 3-й день хвороби з’являються ознаки ураження легенів: сухий кашель із незначними виділенням харкотиння. На 7 – 8-й день захворювання у більшості хворих збільшується печінка та селезінка, але при цьому жовтяниця не виникає. Навіть після нормалізації температури тіла, самопочуття хворого ще довго не поліпшується, відмічається слабкість, швидка втомлюваність при незначних фізичних навантаженнях. При своєчасному і правильному лікуванні наступає одужання.

Для профілактики захворювання необхідно виключити контакт з хворими або підозрілими птахами. Уникати придбання птахів без належних документів ветеринарної служби, що засвідчують стан їх здоров’я. Птахи, яких привозять з-за кордону (частіше папуги), підлягають карантинізації протягом 1 місяця з обов’язковим лабораторним обстеженням.

Велике значення має дотримання чистоти і дезінфекції приміщень, де перебувають птахи. Прибирання підвалів, горищ, дачних приміщень після зими необхідно проводити вологим способом з використанням дезінфекційних розчинів, при цьому використовувати захисні окуляри, ватно-марлеві пов’язки, гумові рукавички.

При перших симптомах захворювання необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.