Антисептичні та дезінфікуючі засоби: критерії вибору у закладах охорони здоров’я

Медичне устаткування, інструментарій та руки медичного персоналу є факторами розповсюдження внутрішньолікарняних інфекцій, тому дезінфекція, передстерилізаційне очищення і стерилізація – основні компоненти будь-якої програми контролю інфекцій в лікарняному середовищі.У клінічній практиці використовують широкий спектр дезінфікуючих засобів, проте у нормативних документах досить часто надаються застарілі рекомендації із застосування дезінфектантів та антисептиків.

Принципові засади вибору найефективніших антисептиків і дезінфектантів, сукупність характеристик цих препаратів залежать від об’єкта знезараження.

Основними групами об’єктів , що підлягають знезараженню в закладах охорони здоров’я є:

– інструменти й устаткування;

– поверхні приміщень і предметів;

– ін’єкційне та операційне поле пацієнта;

– руки медичного персоналу.

До параметрів, на підставі яких вибирають ефективний дезінфікуючий засіб, насамперед є спектр антимікробної та віруліцидної активності, з урахуванням мікроорганізмів притаманних екосистемі відділення (збудник туберкульозу, ГРВІ, урологічних, гнійно-септичних, кишкових та інших захворювань).

Важливо, щоб експозиція дії препарату була найкоротшою. Сучасний дезінфікуючий засіб має зберігати активність за присутності органічних речовин( крові, слизу, сечі тощо), не повинен справляти токсичний або алергічний вплив на медичний персонал і викликати корозію металів (ушкодження інших матеріалів), що входять до медичного устаткування.

Вартість таких засобів та устаткування для їх застосування також є важливим чинником вибору. Крім того, ефективність застосування обумовлена простотою використання, розчинністю у воді, тривалістю зберігання та екологічною безпекою.

Слід пам’ятати : будь-який антисептик або дезінфектант не є ідеальним, адже постійно підвищуються вимоги до екологічної безпеки препаратів, змінюються властивості мікроорганізмів , згодом виникає резистентність до дії дезінфекційних засобів, що також обумовлює виникнення госпітальних штамів – збудників внутрішньолікарняних інфекцій.

Отже, при плануванні закупівлі дезінфекційних засобів та антисептиків необхідно керуватись основними критеріями відбору та застосування препаратів, враховуючи характеристики як препарату так і об’єктів застосування. Придбавати засоби, які пройшли державну реєстрацію, мають висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, якість продукції підтверджена сертифікатами якості. Дотримуватись вимог щодо їх зберігання, застосування та утилізації.

Окрім цього, рекомендуємо проводити вхідний лабораторний контроль партій дезінфектантів та антисептиків на визначення активнодіючої речовини та періодичні контролі засобу та його робочих розчинів на відповідність регламентованим концентраціям та контамінацію мікроорганізмами. Такі застережні заходи убезпечать заклад охорони здоров’я від неефективних профілактичних мір.

В ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Ви можете провести дані дослідження на договірних засадах.
Детальніше за телефоном відділення дезінфектології 315 01 43

Стаття створена за матеріалами журналу «Управління закладом охорони здоров’я »