Ротавірусна інфекція у дітей

Ротавірусна інфекція – висококонтагіозне гостре вірусне захворювання, яке супроводжується проносами, блюванням, слабкістю, підвищенням температури тіла, збудником якої є ротавірус. Основним джерелом збудника інфекції є хворий ротавірусним гастроентеритом. Інкубаційний період короткий і складає від 12-24 до 48 годин. Шляхи передачі інфекції фекально-оральний, водний, аліментарний та повітряно-крапельний. При контактні з хворим інфікування відбувається у 50-65% випадків.

Серед дітей і дорослих ротавірусна інфекція може реєструватись у вигляді спорадичних випадків, локальних групових захворювань і масових спалахів.

Особливо небезпечною ротавірусна інфекція є для новонароджених дітей, що знаходяться на штучному та грудному вигодовуванні, дітей раннього віку, у яких при багаторазовій блювоті та рідких випорожненнях виникає зневоднення організму (ексікоз) можуть початися судоми, порушення роботи серцево-судинної системи і нирок.

Захворювання починається гостро з підвищення температури тіла до 38,0-39,00С, нежитю та болю у горлі, що часто приймають за гостре респіраторне захворювання або грип. З’являються нудота, блювота, рідкі випорожнення, метеоризм, млявість. Діарея має місце практично у всіх хворих, випорожнення переважно рідкі і водянисті, яскраво-жовтого кольору, пінисті з різким запахом.
Пронос супроводжується також болем у животі.

Якщо на тлі блювоти і проносу у дитини з’являється виражена сухість шкіри і слизових оболонок (особливо це видно по потрісканим губам) і вже кілька годин не було сечовипускання батькам не слід відмовлятися від госпіталізації до закладу охорони здоров’я. Допомогти такій дитині відновити водно-сольовий обмін може тільки внутрішньовенне крапельне введення спеціальних розчинів. В іншому випадку стан може дуже швидко погіршитися і дитину можна втратити.

В осередках ротавірусної інфекції проводяться дезінфекційні заходи з використанням засобів, що рекомендуються для знешкодження вірусів. Особливу увагу треба приділяти обробці рук осіб, які доглядають дітей, миють посуд, соски, тощо.
Значна роль у профілактиці захворювання належить суворому додержанню правил особистої гігієни, санітарних правил при зберіганні, виготовленні, технологічній обробці харчових страв. Враховуючи водний шлях поширення збудника інфекції, особлива увага повинна приділятись вживанню доброякісної питної води.

Ефективним заходом боротьби з ротавірусною інфекцією є вакцинопрофілактика, яка дозволяє захистити дітей від важких форм захворювання у 90 – 100% випадків. В Україні вакцинація проти даної інфекції рекомендована дітям Календарем щеплень, але не є обов’язковою.

Запам’ятайте, що при підозрі на захворювання ротавірусною інфекцією не займайтесь самолікуванням, негайно звертайтесь до лікаря! Не будьте байдужими до здоров’я та життя своїх дітей!