Заступником міністра охорони здоров’я України призначили Ольгу Стефанишину

1 січня 2018 року Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження про призначення на посаду заступника міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Ольги Стефанишиної.

Новий заступник міністра відповідатиме за напрямки євроінтеграції та закупівель лікарських засобів.

Ольга Стефанишина більше 10 років займається адвокацією прав пацієнтів. Вона є співзасновницею, а з 2011 року виконавчим директором благодійного фонду “Пацієнти України”, що об’єднує людей з різними захворюваннями у боротьбі за право на життєво необхідне лікування.

Ольга є співавтором закону про передачу державних закупівель лікарських засобів міжнародним спеціалізованим організаціям. Цей реформаторський закон допоміг виключити корупційну складову із системи державних закупівель ліків та щорічно заощаджує Україні до 40% державного бюджету.

Під керівництвом Ольги Стефанишиної, фонд «Пацієнти України» також брав участь у розробці Закону України “Про лікарські засоби”, котрий спрощує та скорочує процедуру реєстрації в Україні ефективних лікарських засобів, що зареєстровані та використовуються у країнах із жорсткими регуляторними процедурами. Благодійний фонд провів низку найефективніших адвокаційних кампаній, у результаті яких в Україні затверджено першу Державну програму з протидії гепатитам та виділено перше державне фінансування на ліки.

За ініціативи фонду у 2014 році було створено Стратегічну дорадчу групу з питань реформування системи охорони здоров’я України при МОЗ, яка сформулювала Національну стратегію побудови нової системи охорони здоров’я в Україні на період 2015–2025.

Одним із досягнень фонду є створення електронної платформи «Є Ліки» (http://eliky.in.ua/), де кожен пацієнт може переглянути наявність ліків у лікарні, що є важливим кроком у напрямі розвитку електроннлї системи охорони здоров’я.

На посаді заступника міністра Ольга Стефанишина продовжить роботу із розширення доступу пацієнтів до лікування, а також виконання ключових зобов’язань України в рамках Угоди про Асоціацію з ЄС.

З 2007 по 2011 роки Ольга була керівником відділу політики та адвокації Всеукраїнської Мережі ЛЖВ, з 2004 по 2006 Ольга працювала в Національному комітеті Товариства Червоного Хреста України, координувала проект МАТРА „Реінтеграція безпритульних жінок у Києві: інтегральний підхід на місцевому рівні” в Головному управлінні соціального захисту населення м. Києва.

Інформація з сайту МОЗ України