Чума в ХХІ столітті

За інформацією ВООЗ, на Мадагаскарі з 1 серпня по 22 листопада 2017 року зареєстровано 2348 випадків захворювання на чуму, в тому числі 202 випадки смерті (летальність 8,6 %). Кількість випадків легеневої чуми склала 1791, з яких 22% лабораторно підтверджено. Окрім легеневої чуми були отримані повідомлення про 341 випадок бубонної чуми, в одному випадку септичної чуми та 215 випадків чуми невстановленого типу.

Чума є ендемічною хворобою в деяких районах Мадагаскару, проте при цьому спалаху має місце значне розповсюдження інфекції по території острову.

З початку спалаху випадки легеневої та бубонної чуми були зареєстровані в 55 з 114 районів країни, включаючи неендемічні території та крупні міста. Найбільш ураженою є територія округу Аналаманга, на який припадає 68% сукупного числа зареєстрованих випадків. Можливість нових випадків чуми зберігається, принаймні, до кінця епізоотичного сезону (квітень 2018 року).

У 2010-2015 роках у світі було зареєстровано 3248 випадків захворювання на чуму, у тому числі 584 випадки смерті (летальність 18,1%). На сьогодні найбільша активність природних осередків з захворюваністю людей відмічається у Демократичній Республіці Конго, Мадагаскарі та Перу.

За рекомендацією ВООЗ, осіб, які прибувають на Мадагаскар з-за кордону, слід інформувати про те, що чума є ендемічним захворюванням у країні, та про нещодавній спалах цієї хвороби. Обмежень щодо відвідувань країни ВООЗ не введено. Також треба додержуватись певних правил:
– захищати себе від укусів бліх;
– уникати контактів з хворими людьми, тваринами, що пали;
– у випадку виникнення таких симптомів як лихоманка, збільшення лімфатичних вузлів, задишка з кашлем та/або з мокротою з домішками крові, необхідно якомога швидше звернутись за кваліфікованою медичною допомогою;
– якщо ви повернулися з подорожі на Мадагаскар слід звертати увагу на вищезазначені симптоми та у випадку їх виникнення слід звернутись за кваліфікованою медичною допомогою, обов’язково повідомивши лікаря про факт поїздки на Мадагаскар.

Довідково:

Чума – природно осередкова бактеріальна хвороба, яка характеризується гарячкою, тяжкою інтоксикацією, ураженням легень (легенева форма), лімфатичної системи з утворення бубонів (бубонна форма), геморагічним синдромом та має високу летальність.

У минулому чума викликала пандемії, при яких вимирали населені пункти, її називали «Чорна смерть». Колона Пресвятої Трійці (на зображенні) – чумний стовп, розташований в м. Оломоуці (Чехія), є релігійним пам’ятником спорудженим у подяку за позбавлення від епідемії чуми у 1716 році (рік припинення епідемії).