Про епізоотичну та епідемічну ситуацію зі сказу у 2017 році

У 2017 році відмічалось погіршення епізоотичної ситуації зі сказу – зареєстровано 126 випадків сказу тварин проти 118 у 2016 році. За даними Харківського філіалу «Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи» сказ встановлено у 50 котів, 26 собак, 9 голів великої та 2 голів дрібної рогатої худоби, 26 лисиць, 9 єнотоподібних собак, куниці, кажана, бобра та щура.

За 2017 рік за медичною допомогою у лікувально-профілактичні заклади з приводу ушкоджень нанесених тваринами звернулось 4064 осіб, з яких 46,0 % (1869 осіб) складають мешканці м. Харкова. Серед загальної кількості осіб, які звернулись за медичною допомогою, найбільший відсоток ушкоджень отримано від собак (2708 осіб) та кішок (1171 особа).

Слід зазначити, що загрозу несуть як безпритульні тварини так і ті, що мають власників. Отримали ушкодження від тварин, які мають власників 3072 особи (75,6% постраждалих), в тому числі від власних – 1588 людей. Від безпритульних тварин постраждали 878 осіб, 114 – від диких тварин та щурів. Постраждали від тварин, в яких було підтверджено діагноз сказу, 203 людини.

Не слід легковажно відноситись до ушкоджень, які наносять хоч безпритульні, хоч свійські тварини, а особливо дикі хижі тварини. Треба негайно звертатись за медичною допомогою до лікаря-хірурга чи лікаря-травматолога, бо тільки кваліфікований фахівець може визначити необхідність призначення курсу антирабічних щеплень. На сьогодні, щеплення проти сказу постраждалим від укусу тварин залишаються єдиним та надійним методом захисту від цієї хвороби. Курс щеплень треба розпочати якомога раніше та виконувати умови – не переривати самостійно, додержуватись схеми щеплень. У 2017 році антирабічні щеплення призначено 702 постраждалим, більшості постраждалих лікування не призначалося через можливість організувати ветеринарне спостереження за тваринами, які нанесли укуси. Нажаль, трапляються випадки, коли людина, яка отримала призначення на антирабічне лікування, відмовляється від нього, тим самим наражаючи себе на смертельну небезпеку. Так у Харківській області у 2017 році від антирабічних щеплень відмовились взагалі 30 осіб ще 12 – самостійно перервали призначений курс.

У минулому році в Харківській області захворювання на сказ серед людей не реєструвалися, в Україні зареєстровано 2 випадки – у Дніпропетровській та Одеській областях.