Таргани. Міфи чи реальність?

Таргани-найдавніша група комах, супутники людини ще з часів кам’яного віку та мало у кого з представників тваринного світу репутація гірша, ніж у них. Однак в природі існує майже 5000 видів тарганів і їх користь дуже велика: утилізація  і перероблення  величезної кількості гниючих рослинних залишків, розпушування  грунту у лісах, служать кормовою базою тваринам і птахам. Але сусідство з людиною виявилось недоброзичливим.

Багато хто ставиться до тарганів у квартирі , як до чогось само собою зрозумілого, вважаючи що ці комахи абсолютно нешкідливі, а їх поява на кухонному столі, у мийній раковині – це цілком нормальне явище, хіба що злегка неприємне. Але за фактом їх поява у помешканні людини  є ознакою антисанітарії. Переповзаючи  з каналізації та смітника, вони забруднюють цистами дизентерійної амеби, яйцями гельмінтів, збудниками кишкових інфекцій (дизентерії, сальмонельозу тощо) продукти харчування, а також  різні поверхні  інтер’єру на кухні, у ванних кімнатах і туалетах. Зараження людини може відбутися не тільки через  контаміновані збудниками інфекційних хвороб продукти харчування, а просто по ланцюжку: брудна поверхня – немиті руки – рот. Люди нерідко грішать на громадський транспорт, харчові ( в т. ч. сумнівні ) продукти з ринку як фактори передачі збудників хвороб, а  іноді в таких випадках варто було б не нехтувати боротьбою  з тарганами у  власній квартирі. Не менш значної шкоди таргани можуть завдавати людині як джерело алергенів: велика кількість хітинового покрову, що лишається після линьки комах, сухі екскременти, останки померлих особин – все це змішується з домашнім пилом, і при попаданні на шкіру, у травний тракт або в дихальні шляхи людини можуть  викликати бронхіальну астму, алергічні дерматити, риніти. При великій чисельності таргани можуть вночі нападати на сплячих людей (частіше на дітей) і скусувати епідерміс на відкритих частинах тіла. В результаті токсичного впливу слини тарганів можливий розвиток запального інфільтрату. Також вони  можуть заповзати у зовнішній слуховий прохід людини, викликаючи тяжкі подразнення барабанної  перетинки. Перераховані вище небезпеки – реальні!

Заходи боротьби з тарганами включають насамперед дотримання санітарно-гігієнічних норм виробничих та житлових приміщень, прибирання залишків харчових продуктів, своєчасний ремонт. Для знищення комах використовують інсектицидні засоби.

Варто пам’ятати: препарати, придбані «з рук», в місцях несанкціонованої торгівлі, сумнівного походження та якості не тільки не гарантують позитивний результат, а несуть потенційну загрозу здоров’ю та життю людини!!!

Наші фахівці проводять боротьбу з тарганами відповідно до вимог санітарно-епідеміологічного законодавства лише зареєстрованими у чинному порядку та дозволеними до використання  засобами.

Профілактичні заходи проводяться на  договірній основі.

Тільки професіонали можуть гарантувати якість та безпеку виконаних робіт!

Детальніше звертайтеся за тел. відділення дезінфектології – (057) 315-01-43