Дезінфекційні заходи в оселі – перешкода інфекційним захворюванням в родині.

Запорука здоров’я всієї сім’ї – це чистота та свіжість в оселі, яких особливо необхідно дотримуватися якщо в ній проживають хворі на інфекційні захворювання, алергію, люди зі зниженим імунітетом, діти, а також домашні тварини.

Але гігієна домашньої оселі – це не тільки прибирання бруду та побутового пилу, а на сам перед дезінфекція, тобто знешкодження мікроорганізмів, небезпечних для здоров’я.

Основними методами дезінфекції в оселі є: механічний – видалення потенційних збудників інфекційних хвороб з поверхонь (прибирання пилу, бруду і т.і.); фізичний – застосування ультрафіолетових ламп, зволожувачів та іонізаторів повітря, кип’ятіння, прасування, сонячне опромінення, низькі температури; хімічний – використання різноманітних дезінфікуючих засобів.
Треба наголосити, що в побутовій дезінфекції для більшого ефекту найкращим є комбінація перелічених методів.

Перед використанням дезінфікуючих засобів переконайтеся, що вибрані вами препарати мають сертифікати якості, небезпечні в приміщеннях, гіпоалергенні, мають допустиму для людей і тварин токсичність. Обов’язково дотримуйтеся правил використання засобу!

Як проводити дезінфекцію?

При застосуванні дезінфекційних засобів слід знати про правила проведення процедури. Насамперед потрібно подбати про захист для очей і рук. Більшість засобів для очищення приміщення досить агресивні і здатні залишити опіки на незахищеній шкірі та слизовій очей. Щільні рукавички, захисні окуляри, респіратори – ось що необхідно придбати перед початком дезінфекції. На час проведення робіт продукти харчування повинні бути прибрані в недоступні місця, а маленькі діти і тварини – покинути приміщення.

Побутова дезінфекція більш нагадує генеральне прибирання. Починати слід з житлових кімнат, ретельно вичищаючи всі куточки і протираючи кожну горизонтальну поверхню, стіни та підлогу, меблі. Не варто забувати про штори, килими і гобелени, м’які меблі, дитячі іграшки, сувеніри на полицях, тощо. Для зручності нанесення засобу можна використовувати розпилювач, або обробити ультрафіолетовим опромінюванням. Закінчується прибирання в кухні, ванні та в санвузлі. Вода і засоби для очищення приміщення змінюються по мірі необхідності.

Не менш важливою складовою в підтримці свого здоров’я і здоров’я своїх близьких є дотримання вдома особистої гігієни, насамперед – рук. Дотримання гігієни рук дозволяє значно знизити рівень поширення інфекційних захворювань. Повертаючись в оселю з вулиці, після контакту з домашніми тваринами, перед приготуванням та куштуванням їжі, після відвідування туалету, прибирання не нехтуйте простими правилами – мийте руки з милом.

Слід пам’ятати, що в тих випадках, коли в оселі знаходиться інфекційний хворий, всі заходи по знезараженню об’єктів оточуючого середовища повинні проводитися у відповідності до вказівок медичних працівників.