Як захиститись від раку: радить лікар

4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку

Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що у третині випадків раку можна запобігти. Водночас щороку в Україні зокрема і в світі загалом кількість випадків раку зростає. ​

Як захиститись від небезпечного захворювання – розповідає онкохірург, директор Національного інституту раку Олена Колесник.

КИНЬТЕ КУРИТИ

За даними ВООЗ, 22% онкохворих людей у світі помирають від раку, який виник внаслідок куріння. А відмовившись від куріння, ви зменшуєте ризик раку на 70%.

«Курці незалежно від віку і статі у зоні високого ризику розвитку раку. Найчастіше куріння провокує рак легенів, стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура, підшлункової залози, шлунку і шийки матки. Навіть пасивні курці, які не курять, але вдихають дим, ризикують отримати рак легень, а бездимний тютюн (жувальний або нюхальний) найчастіше викликає рак стравоходу і підшлункової залози», – пояснює Олена Колесник.

ВІДМОВТЕСЬ ВІД АЛКОГОЛЮ

Безпечної для здоров’я дози алкоголю взагалі не існує. Але існує пряма залежність ризику раку від доз алкоголю: що більше спиртних напоїв ви вживаєте, то вищим стає ризик раку.

«Найчастіше рак, спричинений вживанням алкоголю, з’являється у чоловіків. Але це пов’язано не з тим, що жіночий організм більш стійкій, а з тим, що за статистикою чоловіки частіше зложивають алкоголем. Найчастіше внаслідок раку виникає рак ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, печінки, прямої кишки і молочної залози», – говорить онколог.

ДОТРИМУЙТЕСЬ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

Регулярна фізична активність, підтримка здорової ваги тіла, а також правильне харчування – це ті прості речі, що рятують життя. Доведено, що існує зв’язок між надмірною вагою, ожирінням і багатьма типами раку – стравоходу, ободової і прямої кишки, молочної залози, слизової оболонки матки і нирок.

Правильно харчуйтесь, щоб зменшити ризик виникнення раку. Передусім у щоденний раціон мають входити фрукти і овочі, а від великої кількості червоного м’яса і м’ясних консерв краще відмовитись.

Регулярна фізична активність надасть не лише додатковий захист від раку, а й покращить здоров’я в цілому.

ЗДІЙСНЮЙТЕ ПРОФІЛАКТИКУ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ

Нерідко рак виникає внаслідок інфекційних захворювань.

«Вірусний гепатит В і С може призвести до розвитку раку печінки, вірус папіломи людини стати причиною раку шийки матки, бактерія Helicobacter pylori підвищує ризик розвитку раку шлунка. Профілактичні заходи включають вакцинацію та профілактику інфекційних і паразитарних захворювань», – говорить Олена Колесник.

ЗАХИЩАЙТЕ ШКІРУ ВІД УЛЬТРАФІОЛЕТУ

Ультрафіолетове випромінювання, зокрема – сонячне, провокує всі основні типии раку шкіри – різні види карциноми та меланому. Влітку обов’язково викристовуйте сонцезахисні засоби, які захистять шкіру від пагубного впливу. Канцерогенними також є пристрої для штучного загару.

ПРОХОДЬТЕ ПРОФІЛАКТИЧНІ ОГЛЯДИ

Більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Так, наприклад, рак молочної залози на I стадії виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Схожа ситуація і зі здоров’ям чоловіків: у 21% випадків рак простати виявляють вже на метастатичних стадіях.

«Профілактичні огляди варто проходити щороку. Жінки обов’язково мають обстежуватись у мамолога: до 40 років щороку робити ультразвукову діагностику, після –мамографію. Раз у рік чоловіки мають пройти профілактичний огляд в уролога», – зазначає онколог Олена Колесник.

Інформація з сайту МОЗ України