Міністерство охорони здоров’я роз’яснює ситуацію щодо смерті дитини від кору в Закарпатській області

5 лютого від кору померла п’ятирічна дівчинка з Тячівського району Закарпатської області. Міністерство охорони здоров’я висловлює співчуття родині дівчинки та закликає усіх батьків вакцинувати дітей від кору.

Дитина народилася у січні 2013 року і на початку 2014 року мала отримати першу дозу вакцини КПК, проте не була вакцинована.

Міністерство охорони здоров’я наразі з’ясовує, чому протягом чотирьох років дитина не отримала необхідне щеплення, оскільки впродовж 2014-2017 років у Закарпатській області була в наявності вакцина КПК. Так, у 2016 та 2017 роках до Закарпатської області було поставлено 37 600 доз вакцини «ПРІОРИКС» виробництва Бельгії: 11 600 доз у 2016 році, 26 000 доз у 2017 році. Станом на лютий 2014 року, коли дитина мала отримати планове щеплення від кору, в Закарпатській області було 16 338 доз вакцин від кору, паротиту і краснухи.

З кінця 2017 року збільшився попит на вакцини КПК і, відповідно, значно зросли обсяги використання цих вакцин. Так, за один тиждень у січні 2018 року в Україні в середньому використовувалося на 35% доз вакцин більше, ніж за аналогічний період у серпні, і на 25% більше, ніж у вересні 2017 р. У Закарпатській області показники вакцинації зросли ще більше: якщо в травні 2017 року було використано 1 619 доз вакцини за місяць, то вже через півроку, в жовтні 2017 року – 9 092 дози.

МОЗ здійснює перерозподіл вакцин проти кору в регіони, які найбільше потребують вакцин КПК. Зокрема, для Закарпатської області Міністерством охорони здоров’я здійснено перерозподіл 2 000 доз вакцин з іншої області. Крім того, наприкінці січня цього року Закарпаття отримало 8 000 доз вакцин КПК як гуманітарну допомогу від Уряду Угорщини.

МОЗ України дякує керівництву Дніпропетровської, Харківської, Запорізької, Львівської та Сумської областей за те, що погодилися передати частину вакцин в інші області, які зараз найбільше потребують додаткових доз вакцин проти кору.

На замовлення МОЗ Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні організовує прискорену доставку вакцини від кору: до кінця лютого в Україну буде додатково поставлено 220 тис. доз вакцини КПК, закупленої за кошти державного бюджету.

Нагадуємо, вакцинація є єдиним способом захисту від кору. Від цієї інфекції немає специфічного лікування. Наполегливо радимо батькам дотримуватися національного Календаря профілактичних щеплень та зробити своїм дітям щеплення від інших хвороб.

Інформація з сайту МОЗ України