Пневмококова інфекція

Пневмококова інфекція – це група інфекційних захворювань людини, що викликаються пневмококком (Streptococcus pneumoniae), мають загальну поширеність, вражають переважно дитяче населення і проявляються різноманітними симптомами.

Джерелом інфекції є хворі клінічно вираженою формою хвороби та носії пневмококів.

Основний механізм зараження – аерогенний, шлях передачі – повітряно-крапельний. Інкубаційний період від 1 до 3-х днів.

Вхідними воротами для пневмококової інфекції є слизові оболонки ротоглотки та дихальних шляхів, де пневмококи можуть довго перебувати, не викликаючи захворювання. Такі несприятливі чинники, як переохолодження, зниження місцевого імунітету в результаті частих респіраторних інфекцій, стресові ситуації і перевтома, гіповітаміноз та ін. можуть спричинити зниження резистентності організму до пневмококу та спровокувати виникнення захворювання.

Сприйнятливість людини до пневмококової інфекції висока. Можливі сімейні спалахи та спалахи в дитячих колективах.

Пневмококова інфекція може протікати у таких клінічних формах: пневмококова пневмонія, пневмококовий менінгіт, пневмококовий отит, пневмококовий сепсис (зараження крові).

Найбільш ефективним засобом профілактики є вакцинація проти пневмококової інфекції, яка включена до Національних календарів і є обов’язковою для дітей раннього віку у багатьох країнах світу. Щеплення проти пневмококової інфекції відносяться до рекомендованих Міністерством охорони здоров`я України. При вирішенні питання проведення щеплень дитині, необхідно розуміти наскільки ризик розвитку захворювання та його ускладнень перевищує ризик розвитку небажаних явищ після проведення щеплень, та обговорити переваги й можливість проведення вакцинації з лікарем.

Неспецифічні профілактичні заходи включають в себе такі основні рекомендації:

– дотримання правил особистої гігієни, уникнення скупчень людей особливо в період підйому захворюваності грипом та гострими респіраторними інфекціями;

– часте наскрізне провітрювання та вологе прибирання в приміщеннях де перебуваєте;

– при перебуванні на вулиці, потрібно вдягатися згідно з температурою повітря назовні;

– повноцінне збалансоване харчування;

– загартування організму, оберігання від сильного переохолодження.

 

Бережіть себе, своїх дітей та будьте здорові!