Про роботу з особами, що контактують з хворими на туберкульоз

В рамках реалізації проекту «Challenge TB» за підтримки міжнародної організації РАТН з травня 2017 року в Харківській області відпрацьовується модель організації роботи з особами, що мали контакт з хворими на туберкульоз.

За матеріалами спостережень ВООЗ особи, які мали навіть епізодичні контакти з хворими на туберкульоз, складають групу підвищеного ризику захворювання на цю інфекцію.

В нашій області було розроблено та впроваджується в роботу алгоритм по виявленню та спостереженню за контактними особами з розподілом функцій між фахівцями ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України», фтизіатричної служби та центрів первинної медико-санітарної допомоги. Визначено пілотні райони (Зміївський, а з 2018 року й Харківський), де відпрацьовуються практичні підходи до успішного розслідування контактів.

У 2017 році в області при розслідуванні випадків туберкульозу виявлено 8630 контактних осіб, з них 6012 осіб мали постійний або періодичний контакт з хворими. Після проведення обстеження та в ході динамічного спостереження у 58 контактних діагностовано туберкульоз (9,6 на 1000 контактних осіб). У Зміївському районі захворювання виявлено у 10 контактних осіб, у Харківському – у 4, що відповідно становить 15,4  та 14,5 на 1000 контактних при рекомендованому ВООЗ показнику не менш 10,0. Своєчасне виявлення захворювання сприяло зменшенню ризику розповсюдження інфекції серед оточуючих.

У січні – лютому 2018 року фахівцями ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» та КЗОЗ «ОПТД №1» здійснено моніторингові візити  до лікувально-профілактичних закладів пілотних районів. В ході візитів уточнено коло контактних по нових випадках захворювання, оцінено повноту їх залучення на обстеження та організацію профілактичного лікування зазначених осіб за місцем мешкання.