Керівники Центру громадського здоров’я обговорили актуальні проблеми з головою Парламентської платформи боротьби з туберкульозом

Керівники Центру громадського здоров’я МОЗ України провели зустріч із Головою міжфракційного депутатського об’єднання Парламентська платформа боротьби з туберкульозом, народним депутатом України Сергієм Кіралем. Під час зустрічі народний депутат України поділився інформацією з офіційного заходу, який відбувався в місті Осло (Норвегія) на тему «Дослідження щодо зростання протимікробної резистентності в Європі».

«Вирішення проблеми стримування розвитку антибіотикорезистентності є пріоритетним напрямком діяльності Центру громадського здоров’я МОЗ України, – розповів Володимир Курпіта, генеральний директор Центру. – Наразі ми розробили проект Державної стратегії щодо реалізації державної політики зі стримування розвитку стійкості до протимікробних препаратів на 2018 – 2022 роки. Зазначений проект стратегії включає чотири ключові блоки завдань: оптимізація використання антибіотиків у медицині та тваринництві; зниження рівня інфекцій, що пов’язані з наданням медичної допомоги; удосконалення епіднагляду за антибіотикорезистентністю; підвищення обізнаності та рівня знань. Тому для нас досить актуальні матеріали щодо досвіду Норвегії, які будуть враховані в узагальненому варіанті стратегії».

Під час зустрічі також були обговорені й питання щодо координації зусиль в протидії епідемії туберкульозу в Україні. Для системи громадського здоров’я вкрай важливим є прийняття Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2018–2021 роки», який найближчим часом буде поданий до Парламенту. Головною метою зазначеної програми є стабілізація рівня захворюваності, зниження рівня смертності та підвищення ефективності лікування хворих на чутливий туберкульоз, хіміорезистентний туберкульоз, ко-інфекцію туберкульоз/ВІЛ.

Також на зустрічі обговорили ключові питання, які повинні ввійти в резолюцію Наради високого рівня з туберкульозу Генеральної Асамблеї ООН. Зі свого боку Парламентська платформа боротьби з ТБ в особі Голови Сергія Кіраля готується до проведення робочої зустрічі щодо участі України в Нараді високого рівня з відповідальною за участь країни особою.

Інформація з сайту Центру громадського здоров’я МОЗ України