Що потрібно знати про хронічні вірусні гепатити В та С

За даними Всесвітньої організації охорони здоров`я щороку від наслідків захворювання парентеральними гепатитами в світі помирає близько 2 млн. людей.

Серед багатьох збудників особливе місце належить вірусам гепатитів А, В і С. Відрізняє цих збудників одне від одного не лише будова вірусу і шляхи передачі, але й частота виникнення в подальшому хронічного ураження печінки, її цирозу і первинного раку. Вірусні гепатити В і С дають значно більший відсоток переходу в хронічну форму, ніж гепатит А (при гепатиті В – 10-20%, при гепатиті С – до 80 %). Ризик розвитку хронічного гепатиту безпосередньо залежить від віку, в якому пацієнт був інфікований. Чим молодша людина, тим вище небезпека хронізації процесу ураження печінки.

Незважаючи на різне походження і механізм розвитку, гепатити мають одну спільну рису – це ураження клітин печінки.

Джерело інфекції – хворі будь-якою формою гострого, хронічного гепатиту та носії.

Основний шлях передачі збудника – через кров, який найчастіше реалізується при переливанні донорської крові та її препаратів, різноманітних втручаннях з пошкодженням цілісності шкіри (операції, ін`єкції, різні діагностичні процедури), користуванні спільною бритвою, манікюрним набором, ножицями, якщо вони забруднені кров`ю. Можливе зараження статевим шляхом, під час пологів від матері до дитини.

На початку захворювання хронічні вірусні гепатити В та С найчастіше не викликають ніяких симптомів, з-за чого пацієнти не отримують необхідного лікування. Особи, у яких розвивається клінічна картина, найчастіше скаржаться на втому. Вона наростає протягом дня і може позначитися на працездатності. На більш пізніх стадіях погіршується апетит, з`являється нудота, болі в суглобах, дратливість, депресія, жовтяниця.

Незважаючи на агресивність гепатитів, все ж таки є шанси уникнути інфікування, потрібно лише бути уважним щодо свого здоров`я і дотримуватися профілактичних порад:

– не користуватись чужими і не дозволяти іншим користуватись своїми особистими предметами (зубна щітка, леза для гоління, інструменти для манікюру, мочалки, гребінці, тощо);

– не вживати наркотики;

– використовувати контрацептивні засоби;

– перед тим, як зробити татуювання чи пірсинг переконатись, що працівник використовує одноразові інструменти.

Запорукою своєчасно встановленого діагнозу та призначення адекватного лікування є дослідження крові на маркери вірусних гепатитів В (HBsAg) і С (antiHCV), яке дозволяє виявити хворобу на ранніх стадіях. Такі дослідження з використанням сучасного високочутливого обладнання проводяться на базі вірусологічної лабораторії ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України». Вартість досліджень затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2003 р. N1351 «Про затвердження тарифів (прейскурантів) на роботи і послуги, що виконуються і надаються за плату установами та закладами державної санітарно-епідеміологічної служби» та складає 47,27 грн. з ПДВ за одне дослідження з терміном виконання 24-48 годин.

Запрошуємо до співпраці, гарантуємо достовірність та якість досліджень.