Про роботу проекту «Challenge TB» у Харківському районі

За підтримки проекту міжнародної організації РАТН «Challenge TB / Виклик туберкульозу» у лютому 2018 року фахівцями ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» та КЗОЗ «ОПТД №1» проведено візит до лікувально-профілактичних закладів Харківського району.

В ході візиту до протитуберкульозного відділення КЗОЗ Мереф’янська центральна районна лікарня, Мереф’янського та Роганського Центрів первинної медико-санітарної допомоги, Будянської амбулаторії загальної практики сімейної медицини надано практичну допомогу в організації роботи з особами, які мали контакт з хворими на туберкульоз, та розслідуванні випадків туберкульозу  в виробничих колективах.

Лікарів та середніх медичних працівників первинної медичної ланки ознайомлено з підходами до організації спостереження за особами з другого та третього кола контактів. Проведено визначення кола контактних по кожному випадку захворювання, оцінено повноту залучення на обстеження та профілактичне лікування зазначених осіб.

У поточному році серед мешканців Харківського району виявлено 9 нових випадків туберкульозу, ще у однієї особи відбувся рецидив хвороби. Виділяли збудника у навколишнє середовище 7 хворих, що значно підвищувало ризик захворювання серед їх оточення. Вже залучено на обстеження 12 контактних осіб з цих осередків. На теперішній час всі вони здорові, за ними встановлено динамічне медичне спостереження, деяким, при наявності показань, призначено профілактичне лікування.