Як позбутися надокучливих бліх

Домашні блохи – несподівані і неприємні гості в будь-якому житлі. Найчастіше бліх приносять на собі кішки або собаки, які знаходяться на вільному вигулі. Але потрапити в будинок ці кровоссальні комахи можуть не тільки з домашніми вихованцями, їх можна принести і на одязі. Блохи дрібні і ледь помітні, вони заводяться в будинках, де сирі підвали, особливо, якщо там водяться щури та миші. Личинки швидко ростуть, стають дорослими, знову і знову здійснюючи набіги. Коли бліх скупчується багато, вони окупують житло, забираються в одяг, постіль, залишаючи укуси по всьому тілі людини. Блохи люблять ховатися в затишних куточках на висоті до півтора метрів, у залежалому одязі, килимах, м’яких меблях і іграшках, люблять пилові кути та плінтуси. Ідеальні умови для появи і розмноження створює сирий підвал, порожнечі під підлогою, тріщини в деревині. Виповзають блохи зазвичай увечері, вночі, коли зголодніють. Для здоров’я людини ці маленькі комахи дуже небезпечні, адже вони не тільки боляче кусають, але і можуть переносити різні інфекційні захворювання (чуму, туляремію, ендемічний (блошиний) сипний тиф). Знищити бліх важче, ніж інших неприємних комах, так як блоха харчується лише кров’ю і не буде споживати отруйну харчову принаду. Як боротися з всюдисущими блохами, які розмножуються в геометричній прогресії? Вирішивши почати процедуру по знищенню бліх, необхідно в першу чергу розібратися звідки з’явилися блохи. Інакше, є небезпека, що вони з’являться знову.

Самостійно в будинку ви можете вжити такі заходи:

– обробити безпечними інсектицидами своїх домашніх вихованців і місця, де вони сплять: для кішок і собак існують спеціальні краплі, шампуні, спреї;

– зробити в приміщеннях будинку чи квартири вологе прибирання, ретельно провести обробку приміщень та м’яких меблів пилососом. При проведенні прибирання приділяйте увагу малодоступним куточкам в шафах і під меблями. Постільну та натільну білизну необхідно випрати в гарячій воді та пропрасувати праскою з парою. Верхній одяг, ковдри, подушки та матраци винести на вулицю для сонячного опромінювання та вибивання. Якщо у вас є парогенератор, то почистіть їм усі відкриті поверхні, особливо в зоні 1,5 метрів від підлоги.

Зазвичай, при ретельній обробці комахи зникають. Після того, як вдалося позбутися бліх, варто обзавестися корисною звичкою утримувати будинок у чистоті, добиратися до всіх важкодоступних куточків, проводити вологе прибирання, провітрювання. Меблі необхідно пилососити, килими – чистити, вибивати. Одяг регулярно прати, не допускати його вологості. Обов’язкове провітрювання кімнати і регулярне прибирання ускладнить блохам життя, вони навряд чи затримаються у прибраній квартирі.

Важливо знати, якщо самостійно позбутися бліх самим не вдається, варто звернутися до професіоналів.

Фахівці Державної установи «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводять боротьбу з блохами відповідно до вимог санітарно-епідеміологічного законодавства надійними, зареєстрованими у чинному порядку та дозволеними до використання спеціальними засобами.

Профілактичні заходи проводяться на договірній основі.

Детальніше звертайтеся за тел. відділення дезінфектології:3150143