Електронна сигарета: шкідливо чи ні.

Електронна сигарета (е-сигарета) — електронний пристрій, що створює схожу на тютюновий дим високодисперсну пару, призначену для інгаляції (вдихання). Пристрій, виконаний у різних формах, подібних до звичайної сигарети або люльки, складається з послідовно з’єднаного картриджу з рідиною, дозатора-розпилювача (випарник) і акумулятора. Е-сигарета використовується у якості системи доставки як нікотину, так і продуктів, які не є нікотином. Рідина, призначена для випаровування з поверхні нагрівального елементу, окрім нікотину, містить ароматизатори, як правило, в розчині пропіленгликолю та/або гліцерину.

Процес використання е-сигарет – вейпінг (від англ. “to vape”– вдихати та видихати пару) – відносно нове явище в сучасному світі. Електронні сигарети з’явилися в Китаї у 2004 році й швидко набули популярності в інших країнах світу. На сьогодні найбільшими споживачами цієї продукції є США, Англія, Франція, Германія, Італія, Польща. Спочатку е-сигарети створювались як більш безпечна альтернатива звичайним тютюновим виробам, але маючи приємний смак та аромат, поступово стали своєрідним хобі для багатьох людей, в тому числі підлітків, які до цього не вживали тютюн.

За результатами дослідження 2015 року в рамках міжнародного проекту «Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин – ESPAD», в Україні п’ята частина школярів (27,3% хлопців та 12,6% дівчат) віком 15-17 років мають досвід куріння електронних сигарет. З них 5,7% вказали, що таке вживання перейшло у звичку.

На сьогодні навіть в наукових колах точаться суперечки навколо е-сигарет. Прихильники використання електронних сигарет стверджують, що вейпінг знижує ризик виникнення хвороб, викликаних споживанням тютюну, внаслідок зменшення впливу шкідливих хімічних речовин на здоров’я курців та допомагає курцям звичайних сигарет кинути палити.

Інші дослідники зазначають, що “постійні” та “непостійні” користувачі електронних сигарет кидають курити рідше, аніж люди, які не користувалися електронними сигаретами взагалі. Не дивлячись на те, що кількість та концентрація токсичних речовин, що утворюються при використанні е-сигарет, нижча, ніж у звичайному тютюновому диму, пара з е-сигарет негативно впливає як на курця, так і на оточуючих.

На сьомій сесії Рамкової конвенції ВООЗ по боротьбі з тютюном, яка відбулася в Делі у 2016 році, була оприлюднена доповідь з оновленими даними про електронні системи доставки нікотину та продуктів, які не є нікотином, їх потенційну роль в якості засобу для припинення куріння та наслідків їх використання для здоров’я.

В доповіді зокрема зазначається:

– При використанні е-сигарет утворюється аерозоль, який окрім нікотину, містить гліколі, альдегіди, летючі органічні сполуки, поліциклічний ароматичний вуглеводень, табакспецифічні нітрозаміни, метали, формальдегід та інші хімічні речовини. При цьому в аерозолях деяких е-сигарет метали (свинець, хром, нікель) та формальдегід були виявлені в концентраціях, що перевищують вміст цих речовин при використанні звичайних сигарет. Тому тривале використання е-сигарет підвищує ризик хронічної обструкції легень, раку легень, сердцево-судинних та інших захворювань, пов’язаних з курінням.

– Вдихання вторинного аэрозоля при використанні е-сигарет створює додаткові ризики для здоров’я оточуючих, особливо дітей.

– Наявна невелика кількість наукових даних та досліджень не може достовірно визначити роль електронних систем доставки нікотину для відмови від куріння звичайних сигарет. Але використання е-сигарет неповнолітніми, які ніколи не курили, майже вдвічі підвищує ймовірність подальшого табакокуріння.

Враховуючи зазначене вище зрозуміло, що робити достовірні висновки про те, шкідлива електронна сигарета чи ні, можна буде лише через кілька десятків років, коли можливо буде дослідити, як зміниться стан здоров’я у курців через 10, 20 і більше років, порівняти показники здоров’я залежно від тривалості вейпінгу, складу та виду рідин, дози нікотину тощо.

Наразі в Україні ситуація з електронними сигаретами є неврегульованою: відсутні будь-які законодавчі механізми регуляції виробництва, продажу та реклами електронних сигарет, у зв’язку з чим поширеність споживання електронних сигарет серед молоді постійно зростає. Відсутній контроль якості та безпеки систем випаровування, що дає змогу недобросовісним виробникам та постачальникам продукції просувати на ринок недоброякісну та небезпечну продукцію. Наприклад, у 2013-2014 роках в США сталися понад півтори тисячі випадків отруєння рідинами, що містили нікотин. З них у деяких штатах до 60-70% отруєнь сталося у дітей.
На сьогодні в Українському законодавстві існує лише одне обмеження щодо електронних сигарет. Відповідно до ст. 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» від 22 вересня 2005 року № 2899-IV у громадських та заборонених для куріння місцях поряд із курінням тютюнових виробів і кальянів забороняється куріння й електронних сигарет.

Враховуючи вищевикладене, рекомендуємо відноситись до електронних сигарет як до шкідливої звички, що в майбутньому призводить до тютюнової залежності, провокує негативні зміні стану здоров’я у людей, що практикують вейпінг, та створює додаткові ризики для здоров’я оточуючих. А визначити доцільність використання електронних сигарет у якості засобу, який допомагає відмовитись від тютюнопаління, можуть лише професіонали, якими є лікарі-наркологи.

Будьте здорові. Бережіть своє життя!