Найголовніше про вакцинацію: вийшов четвертий номер Дайджесту змін охороні здоров’я

У цьому номері стіннівки радимо лікарям, як говорити з батьками про щеплення, нагадуємо, як перевірити придатність вакцин, що робити, якщо вакцин немає в поліклініці.

«Щеплення – єдиний дієвий спосіб уберегтися від інфекційних захворювань і запобігти розвитку небезпечних ускладнень. У ХХІ столітті ми не можемо дозволити, щоб люди помирали від хвороб, які можна відвернути завдяки щепленням. Вакцинація – це питання не лише здоров’я та життя громадян, а й питання національної безпеки держави», – каже у зверненні до лікарів заступник міністра Олександр Лінчевський.

У Дайджесті ми подали поради медичного експерта Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Катерини Булавінової про те, як лікарям говорити з батьками про щеплення.

“Успішна розмова про щеплення — це двостороннє спілкування, під час якого обидві сторони слухають, обмінюються інформацією і ставлять запитання”, – наголошує Катерина Булавінова.

Чи є небезпека виникнення аутизму внаслідок вакцинації? Чи можна робити щеплення вагітним жінкам? Що робити, якщо вакцин немає в поліклініці? Як перевірити придатність вакцин? Відповіді на ці та інші поширені запитання щодо вакцинації даємо у Дайджесті. Закликаємо фахівців надсилати запитання на адресу digest.moz@gmail.com. Відповіді на них ви зможете прочитати в наступних числах Дайджесту.

Крім того, у новому номері стіннівки є інформація про актуальні події і план розвитку електронної системи охорони здоров’я.

Четвертий випуск Дайджесту вже надіслано медичним департаментам й управлінням, які мають поширити його у закладах охорони здоров’я.

Інформація з сайту МОЗ України