Біль як реакція на холод: як живуть люди з хворобою Рейно

Затерпання в пальцях рук є звичайною реакцією організму на холод. Однак якщо на морозі у вас німіють і дуже болять кисті або ступні, а колір шкіри змінюється від блідого до синюватого чи червоного, варто звернутись до лікаря. Можливо, у васхвороба (чи синдром) Рейно. Про симптоми хвороби та засоби профілактики розказуємо у статті.

ПРИЧИНИ ХВОРОБИ РЕЙНО

Хвороба Рейно – це порушення кровообігу, яке виникає внаслідок різкого звуження судин, переважно пальців рук та ніг. У ці частини тіла потрапляє або недостатня кількість крові, або постачання крові повністю переривається. Найчастіше симптоми проявляються на пальцях рук та ніг, рідше на інших виступаючих частинах тіла (ніс, вуха, губи, та, навіть, соски).

Дуже важливо розрізняти первинну та вторинну форми захворювання. Первинне захворювання реєструється частіше та протікає у легшій формі, тому пацієнти переважно сприймають симптоми як один із факторів дискомфорту, а не серйозну хворобу, якою варто перейматися. З іншого ж боку, в окремих випадках вторинна хвороба може стати причиною розвитку таких серйозних ускладнень як виразки на шкірі або пошкодження тканин.

Поки не вдалося точно встановити причину розвитку первинної хвороби Рейно, а вторинна форма найчастіше розвивається внаслідок захворювань сполучної тканини (наприклад, ревматоїдного артриту), специфічної роботи (такої, що пов’язана з постійним набором тексту на клавіатурі, використанням молотка тощо), травми кінцівок та прийому деяких лікарських засобів (наприклад, ліків від мігрені, що містять ерготамін, який стимулює звуження судин).

Не зважаючи на те, хворіє людина на первинну чи вторинну форму, симптоми зазвичай проявляються у двох випадках: перебування на холоді та стресові ситуації.

Коли людина відчуває холод, організм намагається зберегти тепло, особливо навколо найважливіших органів, що розташовані у центральній частині тіла. Таким чином, організм починає постачати меншу кількість крові до кінцівок.

Схожа історія зі стресом. Коли ви напружені, більша кількість крові постачається до центральних органів, серця та великих м’язів, а значно менша кількість – до пальців рук та ніг.

СИМПТОМИ ХВОРОБИ РЕЙНО

Першим симптомом хвороби Рейно є різка зміна кольору шкіри кінцівок, особливо пальців рук та ніг: впродовж кількох хвилин вони то бліднуть, то синіють, а коли починають відігріватися, то різко стають червоними. Так організм відповідає на холод.

Ще один симптом хвороби Рейно – спазм артерій пальців, що стає причиною оніміння та сильної болі в уражених кінцівках, які згодом бліднуть або синіють. Коли кровопостачання відновлюється, уражена частина тіла починає червоніти, відчувається пощипування або печіння.

Звичайно ж, кожна людина може відчувати будь-які із цих симптомів у легкій формі. У людей із хворобою Рейно ці симптоми проявляються швидше та у більш важкій формі, а також при менш суворих погодних умовах.

Якщо ж у людини симптоми хвороби Рейно супроводжуються нездужанням, болем в суглобах, висипанням на тілі чи підвищенням температури, це може означати, що проблема більш комплексна.

У будь-якому випадку не займайтесь самолікуванням – зверніться до лікаря.

ПРОФІЛАКТИКА ХВОРОБИ РЕЙНО

У більшості випадків можна пом’якшити симптоми протікання хвороби Рейно.

Перш за все, подбайте, щоб вам було тепло. Не забувайте одягати рукавиці, придбайте тепле і комфортне взуття.

Не куріть!

Деякі ліки можуть стати причиною спазму судин. Обов’язково повідомте лікарю, якщо приймаєте будь-які препарати.

Дуже важлива фізична активність: більше рухайтесь. Це покращить кровообіг, а також настрій, зменшить стрес.

Проконсультуйтеся з лікарем, якщо відчуваєте сильний біль чи бачите інші симптоми. Не існує лабораторного тесту на хворобу Рейно, фахівець може поставити діагноз і призначити лікування, спирачись на ваші симптоми та наявність супутніх захворювань.

Інформація з сайту МОЗ України