Сон – запорука здоров’я дитини

Міцний і здоровий сон важливий не тільки для дорослих, але і для дітей. Якщо він правильний і повноцінний, то впливає на фізичну активність протягом дня, на настрій, уважність і інтелектуальну складову, особливо пам’ять і логічне мислення. Міцний сон – запорука психічної рівноваги малюка і його правильного розвитку. Скорочення тривалості сну призводить до зниження опірності організму до різних інфекцій, відхилень у психіці, до погіршення працездатності.

Гігієнічно повноцінний сон – це сон з достатньою тривалістю, глибиною з чітко установленим часом відходу до сну та пробудженням. Діти старшого дошкільного та молодшого шкільного віку повинні лягати спати не пізніше 2100. Ранній сон дуже важливий для дитини, оскільки відповідає біоритмічній кривій коливань цілої низки біохімічних, фізіологічних і психофізичних показників. Відповідно до «Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», затвердженого наказом МОЗ України від 24.03.2016 №234, гігієнічний норматив загальної тривалості сну для дітей дошкільного віку становить 12-12,5 годин, з яких 2-2,5 години відводиться на денний сон. Для дітей від 1 до 1,5 року денний сон організовують два рази на день загальною тривалістю 3,5 години.

Процес засинання ускладнюється, якщо дитина збуджена. Щоб уникнути цих порушень, перед сном потрібно уникати активних ігор, напруженої розумової праці, емоційного збудження, перегляду телевізійних передач із хвилюючим сюжетом, тобто всього того, що сприяє надмірному збудженню нервової системи. Їжа має бути легкою і не пізніше ніж за 1,5-2 години до сну. Міцний чай, шоколад давати дітям на ніч не рекомендується.

Корисна як для дітей, так і для дорослих спокійна прогулянка перед сном.

Приміщення, де спить дитина, потрібно систематично провітрювати, тому що свіже повітря пришвидшує засинання і підтримує фізіологічну глибину і тривалість сну.

Оптимальна температура в кімнаті має бути +18 градусів. При такій температурі дуже легко дихати, сон спокійний, а вранці у малюка буде добре самопочуття. Як показує багаторічна практика фахівців, при такій температурі малюк не розкривається. Якщо Ви переживаєте, що дитина замерзне – використовуйте теплу і м’яку піжаму.

Необхідно звертати увагу і на вологість повітря. Якщо немає можливості придбати спеціальний зволожувач, то поставте біля батареї пару ємностей з водою.

Важливе значення для повноцінного сну має й те, на чому спить дитина. Ліжко має бути достатньої довжини і ширини з твердим матрацом. Якщо матрац занадто м’який, тіло викривляється, що викликає порушення кров’яного постачання спинного мозку та інших органів і призводить до застійних явищ. Тому краще придбати ортопедичний матрац. Окрім того, при вимушеному згинанні тулуба нервові закінчення можуть защемлятися.

Найсприятливіше пробудження дитини після нічного сну о 700-730. Отже, загальна тривалість нічного сну становить 10,5-11 годин. Не менш важливо виконувати правила ранкового підйому. Для полегшення переходу від сну до активних дій корисно у ліжку декілька секунд активно працювати кистями рук, стискаючи і розтискаючи пальці. Завдяки цьому в центральну нервову систему надходить велика кількість імпульсів. Після цього потрібно зробити 3-4 глибоких рівномірних вдихи і видихи, що сприяє збагаченню крові киснем.

Важливе значення для зміцнення здоров’я дітей дошкільного віку має денний сон, що становить 1,5-2 години. За цей час відновлюється функціональний стан нервової системи і забезпечується нормальна психічна діяльність дитини.

При цьому варто зазначити, що глибокий, здоровий сон забезпечується попередньою активною діяльністю, яка включає рухові компоненти ігор, перебування на свіжому повітрі. Адже здорова втома – це передумова міцного сну.