Захворюваність на ГРИП та ГРВІ в Україні

Тиждень 9/2018 (26.02.2018 – 04.03.2018)​

Епідемічний поріг в Україні перевищено на 27,4%. Поріг перевищено у 6-ти областях: Житомирській, Волинській, Тернопільській, Рівненській, Чернівецькій, Черкаській.

На грип та ГРВІ захворіло 281 449 осіб, із них 65,1% – діти. Спостерігається регіональне географічне поширення і висока інтенсивність активності грипу та ГРВІ.

На звітному тижні зареєстровано 3 летальні випадки від грипу та ГРВІ: у Запорізькій (чоловік 47 років), Кіровоградській (жінка 45 років) та Харківській (хлопчик 6 років) областях. Всього з початку епідсезону померло 5 людей, троє дітей і двоє дорослих.

Досліджено 243 зразки матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип та ГРВІ з недозорних джерел та в 132 випадках визначено РНК вірусів грипу з домінуванням типу В (127 випадків), а також у 5 випадках – грипу типу А. Досліджено 123 зразки матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип та ГРВІ з дозорних джерел та в 31 випадку визначено РНК вірусу грипу типу B, в 1 випадку – грип типу А.

З початку епідемічного сезону щеплення проти грипу зробили 182 517 людей.

Детальніше в інформаційному бюлетені Центру грипу та ГРВІ.

Грип – це гостре респіраторне захворювання, яке викликається вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип.

Симптоми грипу:

– висока температура, яка тримається мінімум 5 днів

– лихоманка

– головний біль

– ломота в м’язах та суглобах

– загальна слабкість

– втрата апетиту; можливо, нудота

– кашель, що може тривати 2 тижні і більше

– нежить

Симптоми грипу починаються раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів.

При перших симптомах звертайтеся до лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

Профілактика грипу:

Щорічне щеплення від грипу – це найкращий спосіб:

– зменшити ризик захворіти на грип

– зменшити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації і смерті

Інформація з сайту Центру громадського здоров’я МОЗ України