Як запобігти серцево-судинним захворюванням

Безымянный

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в Україні, особливо серед чоловіків. Серцево-судинні захворювання це такі захворювання як ішемічна хвороба серця (серцеві напади), інсульт, підвищений артеріальний тиск (гіпертонія), ревматична хвороба серця, вроджені захворювання серця та серцева недостатність.

Найчастіше причиною таких захворювань є наша власна поведінка і звички: куріння, брак фізичної активності, нездорове харчування та надмір алкоголю. Змінивши таку поведінку, можна суттєво знизити ризик серцево-судинних хвороб.

Які кроки допоможуть зберегти здоров’я серця?

1. Кинути курити.

Куріння – одна з головних причин виникнення серцево-судинних захворювань. Протягом 2-х років після відмови від тютюну значно зменшується ризик ішемічної хвороби серця. А через 15 років ризик серцево-судинних захворювань знижується до рівня некурця. Пасивне куріння також шкідливе для здоров’я серця. Якщо ви намагаєтеся кинути курити, але відчуваєте складності, ви можете звернутися за допомогою до професіоналів. Можна отримати безкоштовну і конфіденційну консультацію на гарячій лінії «Я кидаю курити» за номером 0-800-50-55-60 або на сайті: www.stopsmoking.org.ua.

2. Бути активними.

Регулярна фізична активність зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Рекомендується приділяти принаймні 30 хвилин фізичній активності 5 разів на тиждень. Спробуйте бути активнішими щодня: можна піднятися сходами замість ліфта, прогулятися пішки, з’їздити у справах на велосипеді замість авто. Додаткова мотивація займатися спортом з’явиться, якщо залучити до занять сім’ю та друзів.

3. Слідкувати за своєю вагою.

Зайва вага підвищує ризик серцево-судинних захворювань.

4. Дотримуватись збалансованого здорового харчування.

Рекомендується вживати менше продуктів з високим вмістом насичених жирів, що може підвищити рівень холестерину в крові. Намагайтеся їсти рибу двічі на тиждень – це прекрасне джерело омега-3 жирних кислот, дуже корисних для серця. Щоб кров’яний тиск був у нормі, вживайте менше солі – додавайте менше солі під час приготування їжі і не досолюйте страви за столом.

5. Вживайте цільнозерновий хліб, каші із цільного зерна, овочі та фрукти.

Коли купуєте продукти в магазині, зверніть увагу на інформацію про вміст калорій, жиру, цукру і солі. Вживати менше алкоголю. Його надмірне вживання збільшує ризик серцево-судинних захворювань.

Підготовлено за матеріалами Центру громадського здоров’я МОЗ.