Про проведення круглого столу з обміну досвідом роботи по виявленню контактних з хворими на туберкульоз

В рамках реалізації проекту «Challenge TB» міжнародною організацією РАТН, яка з 2001 року надає технічну допомогу Україні у боротьбі з туберкульозом, 14.03.2018 проведено круглий стіл на тему «Організація виявлення, обстеження та лікування осіб з контактів з хворими на туберкульоз».

В семінарі взяли участь фахівці ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України», керівники та фахівці фтизіатричних установ, лікарі-фтизіатри, які надають допомогу в лікувально-профілактичних закладах ІІ рівня, керівники центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Куратор проекту РАТН в Харківській області Іваненко Т.В. та консультант РАТН Дараган Г.М. ознайомили учасників з задачами та проектами міжнародної організації, з цілями Глобальної стратегії ВООЗ «Challenge TB», епідемічною ситуацією з туберкульозу у світі та в Україні. Акцентовано увагу, що організація активного виявлення туберкульозу визначено ВООЗ першочерговою
В ході круглого столу у виступах учасників проаналізовано епідситуацію з туберкульозу в області, тенденції захворюваності на туберкульоз медичних працівників, результати виявлення, обстеження та лікування осіб, контактних з хворими на туберкульоз в області та окремих адміністративних територіях, проблеми та невирішені питання в організації роботи з виявлення контактних в осередках туберкульозу.

Головний лікар КЗОЗ «ОПТД №3» Гринішина О.О. та завідувач протитуберкульозного відділення КЗОЗ «Мереф’янська центральна районна лікарня» Костіна Ю.П. ознайомили присутніх з досвідом роботи щодо організації виявлення хворих серед контактних осіб.
Обговорено проект «Алгоритм виявлення, обстеження та спостереження за особами, які мали контакт з хворими на туберкульоз», каскад-метод аналізу відстеження контактів.