В Україні за останні 10 років спостерігається тенденція до зниження захворюваності на туберкульоз

За даними Центру медичної статистики МОЗ України, рівень захворюваності на туберкульоз знизився за 2017 рік на 5,5% у порівнянні з 2016 роком та становить на 63,9 на 100 тис. населення: за 2017 рік зареєстровано 21 995 нових випадків туберкульозу.

Слід зазначити, що позитивна тенденція до зниження захворюваність на ТБ в цілому по країні відповідає аналогічній позитивній тенденції в розрізі всіх окремих регіонів, проте досить різний рівень захворюваності: від 40 на 100 тис. нас у Чернівецькій обл. до 127,9 на 100 тис. населення в Одеській області, хоча у цьому регіоні також відмічається зниження рівня захворюваності на 2,1% у порівнянні з 2016 роком.

Наразі ми випереджаємо світову тенденцію зі зниження захворюваності на ТБ, яка складає зменшення на 1,5%.

Але якщо порівнювати захворюваність в Україні та інших країнах ЄС, то захворюваність в Україні в 10 разів вище, аніж в сусідніх країнах.

За даними ВООЗ, близько 20% випадків туберкульозу в Україні залишаються недовиявленими.

Крім того, Україна займає друге місце в європейському регіоні за поширеністю мультирезистентної форми туберкульозу як серед повторних, так і серед нових випадків захворювання, поступаючись лише Білорусі. А частка туберкульозу з розширеною резистентністю, що вимагає більш дорого вартісного лікування та має нижчі шанси на успішний його результат, становить близько 15%.

Захворюваність на поєднану інфекцію ТБ/ВІЛ має стійку тенденцію до збільшення протягом 10 останніх років. Частка ТБ/ВІЛ складає 20% серед усіх нових випадків ТБ та рецидивів, тобто кожен 5-й хворий з ТБ має супутню ВІЛ-інфекцію.

У 2017 році рівень захворюваності на ко-інфекцію ТБ /ВІЛ становить 13,3 на 100 тис. нас, що на 1% більше, ніж у 2016 році. Частково це пов’язано з покращенням діагностики як ТБ так і ВІЛ, проте це підтверджує і недостатність заходів профілактики ТБ серед ВІЛ-інфікованих: скринінг ТБ, профілактичне лікування ТБ, контроль ефективності та охоплення АРТ.

Протягом останніх років знижується смертність від ТБ близько 8-10% на рік – це маркер сприятливого прогнозу щодо епідеміологічного стану ТБ. Щорічно в Україні помирає від ТБ понад 4 000 осіб працездатного віку і вони становлять понад 90% від числа смертей від ТБ. Кожного дня помирає близько 10 пацієнтів від ТБ. Непрямі економічні збитки для країни за такої ситуації становлять щорічно понад 12 млн $, а це навіть без врахування збитків від тимчасової втрати працездатності (щорічно понад 4000 дорослих та понад 490 дітей стають інвалідами через ТБ).

Проте в 21 сторіччі, маючи необхідний арсенал боротьби з ТБ, пацієнти не мусять помирати від ТБ, особливо якщо це стосується дітей.

За даними Центру громадського здоров’я, ефективність лікування всіх випадків ТБ в Україні за даними 9 міс 2016 року становила загалом 76% (мультирезистентного ТБ (МРТБ) – не досягає 46%, ТБ з розширеною резистентністю – близько 25%), що значно нижче цільових значень ВООЗ.

Статистичні дані ДЗ «Центр медичної статистики МОЗ України» – основні показники з туберкульозу за 2017 рік у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року ви можете знайти у розділі «Статистична інформація» за посиланням.

Інформація з сайту Центру громадського здоров’я МОЗ України