Про реєстрацію завізного випадку малярії

З початку 2018 року в Харківській області зареєстровано 2-й завізний випадок малярії у громадянина України, який перебував з професійною діяльністю в країнах Африканського континенту (Демократичній Республіці Конго та Республіці Уганді).

При проведенні епідеміологічного розслідування встановлено: у хворого з`явились скарги на підвищення температури тіла до 38,0оС та слабкість, з якими він звернувся до медичного закладу і був госпіталізований з підозрою на малярію.

У ході клінічного дообстеження хворому підтверджено діагноз малярія, середньої важкості та призначено відповідне лікування.

В осередку, за місцем проживання хворого, фахівцями ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» проведено епідеміологічне розслідування та запроваджено комплекс протиепідемічних заходів.

Довідкова інформація. Малярія – інфекційна хвороба, збудником якої є плазмодії малярії, що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів. Хвороба значно поширена в країнах з тропічним кліматом, протікає з нападами ознобу, підвищенням температури тіла та порушеннями різних органів та систем організму. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно реєструється більше 200 мільйонів випадків малярії, 90% з яких припадає на країни Африканського континенту.

Нагадуємо! Коли Ви плануєте з будь – якою метою відвідати країни, де поширена малярія, Вам необхідно пройти курс профілактичного лікування (хіміопрофілактики). Якщо після відвідування країни з тропічним кліматом у Вас виникла лихоманка, з’явились головний біль, біль у м’язах чи інші симптоми, негайно звертайтесь до лікаря! Обов’язково повідомте, яку країну Ви відвідували та коли!