Біологічна дія ультрафіолетового випромінювання.

З настанням сонячних весняних днів збільшується сонячне ультрафіолетове випромінювання, біологічна дія якого проявляється, перш за все, у його позитивному впливі на організм людини. Відомо, що при тривалій недостатності сонячного світла, виникають порушення фізіологічної рівноваги організму. Найбільш частими наслідками недостатності сонячного світла є послаблення захисних імунобіологічних реакцій організму, загострення хронічних захворювань, функціональні розлади нервової системи. Ультрафіолетове опромінення малими дозами чинить сприятливу дію на організм, нормалізує артеріальний тиск та всі види обмінних процесів, підвищує опірність організму. Але надмірне ултрафіолетове випромінювання може стати причиною гострих або хронічних уражень очей. Ультрафіолетове випромінювання несприятливо впливає на тканини ока і ніжну шкіру довкола нього. Тривала дія ультрафіолету без вживання захисних заходів приводить до утворення передчасних зморшок і збільшує ризик розвитку катаракти, яка, у свою чергу, може привести до повної втрати зору. На яскравому сонці наші очі перебувають у постійному напруженні. Зіниця, як об’єктив фотоапарата, залишає лише маленьку щілинку для світла. При цьому м’язи ока швидко втомлюються.

Численні дослідження довели, що носити сонцезахисні окуляри просто необхідно.

Одне з основних питань, що виникають при виборі сонцезахисних окулярів – вибрати скло чи пластик? Скляні лінзи небезпечні, крихкі і абсолютно не підходять для активного способу життя. Крім того, скло важче за пластик, швидше запітніває. До переваг скляних лінз можна віднести їх високу абразивну стійкість – скло важко подряпати. Головною відмінністю скла від пластика є те, що скляні лінзи без спеціальних добавок пропускають шкідливі ультрафіолетові промені. Полімерні лінзи, завдяки вихідному матеріалу, захищають очі від цієї дії.

Фахівці радять не купувати сонцезахисні окуляри на ринках і в інших сумнівних місцях. При виготовленні таких окулярів виробник часто використовує фарбований пластик, що абсолютно не поглинає ультрафіолетові промені.

Сонцезахисні окуляри мають різну ступінь затемнення. Окуляри сильного затемнення необхідні для найсильнішого і найяскравішого сонця на пляжах південних країн або в горах. Сонцезахисні окуляри так званої «нульової» категорії випускають з кольоровими, слабо затемненими лінзами і їх найчастіше використовують, як модний імеджевий аксесуар. Для щоденного використання в місті підійдуть окуляри середнього затемнення.