Енергетичні напої: користь чи шкода?

Енергетичні напої  протягом останнього десятиліття міцно вкоренилися на прилавках сучасних магазинів – яскраві банки, загадковий вміст і неперевершений ефект.  На відміну від дії багатьох продуктів харчування, дія енергетиків відчувається в найкоротші терміни, 20 хвилин і ви дійсно сповнені сил та енергії.

Про вплив різних стимуляторів на природні процеси в людському організмі відомо здавна: в різні часи і в різних куточках нашої планети люди використовували підбадьорливі властивості різних рослин, а сьогодні такі екстракти можна замінити  і менш натуральними інгредієнтами.

Що ж входить до складу енергетиків? Асортимент таких напоїв досить широкий і продовжує поповнюватися новими марками. Однак, у більшості  випадків склад напою являє собою класичну композицію, змінюватися можуть тільки пропорції та смакові характеристики. Зазвичай ефект від енергетичного напою забезпечується наступними його складовими:

  • Кофеїн – послаблює відчуття втоми й сонливості, стимулює роботу мозку, підсилює серцеву діяльність (скорочення серцевого м’яза) і розширює кровоносні судини. Великі дози кофеїну призводять до виснаження нервових клітин.
  • Теобромін – алкалоїд, схожий за своїми властивостями з кофеїном, забезпечує збудження серцевого м’язу, стимулює роботу нервової системи.
  • Сахароза і глюкоза – цукри, що володіють поживними властивостями, чим забезпечується, по-перше, смаковий, а по-друге, незначний у порівнянні з іншими, але все ж енергетичний ефект.
  • Таурин – потужний антиоксидант, природним шляхом синтезується в організмі людини з амінокислоти цистеїн, покращує енергетичні й обмінні процеси.
  • Екстракти женьшеню і гуарани – стимулюють нервову систему, зменшуючи стомленість і сонливість, підвищують артеріальний тиск і м’язовий тонус, загальну працездатність. Гуарана є афродизіаком, її передозування призводить до безсоння, відчуття тривоги і стрибків артеріального тиску.
  • Вітаміни, найчастіше групи В.
  • Барвники, консерванти, підсилювачі смаку.

Важливо розуміти, що вплив такого складу не збагачує організм енергією і поживними речовинами, а сприяє витрачанню раніше накопичених сил. Таким чином, ми запускаємо механізм «позичання енергії» у самого себе, на даному етапі не заповнюючи цей резерв.

На кожній банці з енергетичним напоєм вказано їх чудовий ефект, але виробники не можуть обійти увагою і побічні ефекти свого продукту, а тому роблять приписку про те, що передозування (а це 0,5 л в день і більше ) небезпечне для здоров’я. Тим не менш, напої в тарі  ємністю в півлітра знаходяться у вільному продажу – уникайте їх придбання, прийом такої дози небезпечний!

Небезпека енергетиків посилюється при поєднанні їх з алкоголем (а деякі виробники вдаються і до такої рецептури). Ефект на організм виявляється вельми цікавий, протягом певного часу людина балансує між станом бадьорості і розслаблення. У гонитві за такими відчуттями багато молодих людей віддають перевагу алкогольним коктейлям на основі енергетиків. Однак врахуйте, що це одне з протипоказань, адже алкоголь розслабляє, а енергетик тонізує, людина втрачає контроль над кількістю випитого алкоголю, навантаження на серце збільшується.

Візьміть на замітку наступні рекомендації:

  • Рекомендованою добовою дозою енергетика для дорослої здорової людини є одна банка ємністю 250 мл.
  • Добова доза не означає рекомендацію до щоденного споживання енергетичних напоїв, їх варто споживати вкрай рідко. При щоденному інтелектуальному або фізичному навантаженні поповнюйте сили природним шляхом – висипайтеся, знаходьте час на відпочинок, а банку енергетика можна замінити, наприклад, чашкою кави чи склянкою апельсинового соку, в аптеці можна придбати натуральні екстракти женьшеню або гуарани і періодично вживати їх за рецептом.
  • Разовий прийом енергетика і, відповідно, бадьорість та працездатність деякий час після цього передбачають необхідність найближчим часом заповнити настільки швидко витрачену енергію. Іншими словами, після безсонної ночі в супроводі енергетика, краще дотриматися правильного режиму – смачно і збалансовано харчуватися, висипатися і т.п.
  • Ніколи не поєднуйте енергетичні напої з алкогольними, в організмі починаються або протилежні (розслаблення і тонізація), або підсилюючі один одного (робота міокарду) процеси. Навіть для здорового організму це вкрай шкідливо, а тим, хто має хоча б незначні проблеми зі здоров’ям або вживає такі поєднання регулярно, це завдає непоправної шкоди.
  • Ніколи не приймайте енергетичні напої до або після фізичних навантажень, наприклад, в тренажерному залі – по-перше, це зайве навантаження на організм, а по-друге, ви втрачаєте відчуття втоми, перестаєте контролювати ступінь допустимих для вас зусиль.
  • Енергетики заборонено приймати в будь-якій кількості особам до 18 і після 50 років, вагітним та особам з хронічними захворюваннями.
  • Будь-які розлади серцево-судинної та нервової систем є абсолютним протипоказанням до вживання енергетиків.

Отже, споживання енергетичних напоїв ніколи не принесе очевидну користь організму, їх можна порекомендувати для разових, вкрай рідкісних прийомів. Важливо в цьому випадку розумно підходити до запозичення енергії у свого організму і відновляти сили природним шляхом.