До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я у всьому світі відмічається День боротьби з туберкульозом, символом якого є ромашка. Дата вибрана не випадково – цього дня у 1882 році Роберт Кох відкрив збудника цього особливо небезпечного захворювання.

Стратегічний напрямок «Разом зупинимо туберкульоз» в  цьому році трансформувався в конкретне гасло «Увага, розшук!  Шукаємо лідерів, щоб звільнити світ від туберкульозу».

Для стримування  розповсюдження туберкульозу, а в подальшому його ліквідації Всесвітньою організацією охорони здоров’я однією з цілей розвитку тисячоліття визначено стратегію «End TB» («Покласти край туберкульозу»), яка відповідає третій меті – здоров’я і благополуччя визначених ООН в цілях сталого розвитку на 2016-2030 роки.

Найближчі кроки цієї стратегії, яка впроваджується і в Україні, є зменшення смертності від туберкульозу на 35%, захворюваності на 20%, зменшення фінансового навантаження на родини, де є хворі на туберкульоз.

У 2017 році в Україні вдалося досягти зниження захворюваності туберкульозом на 5,4% (вперше діагностовано 21 996 випадків). Проте за розрахунками ВООЗ майже 20% хворих щороку залишаються невиявленими, внаслідок чого не отримують лікування та заражують оточуючих. На Україну, після Білорусії,  припадає і найбільший тягар мультирезистентного туберкульозу, який дуже складно піддається лікуванню.

В Харківській області  показник захворюваності знизився у 2017 році на 0,5% Хоча наша область входить до п’ятірки областей з найменшими показниками захворюваності, щороку реєструється понад 1000 нових випадків, понад 60% захворілих виділяють збудника у навколишнє середовище, майже у половини з них збудник має резистентність до протитуберкульозних препаратів.

Спочатку захворювання має «прихований перебіг» та проявляє себе кашлем, що триває понад 2-3 тижні, підвищенням температури більше 5-7 днів, постійною слабкістю, підвищеною пітливістю, особливо вночі. Не треба ігнорувати  подібні симптоми – необхідно негайно звернутися до лікаря та пройти обстеження. Також потрібно кожні півроку проходити скринінгове анкетування та обстеження у лікаря, якщо ви мали контакт з хворим на туберкульоз.

Своєчасне виявлення туберкульозу, суворе дотримання режиму лікування сприятимуть повному одужанню людини. Обстеження та лікування туберкульозу в Україні безкоштовне.