Безпечне святкування Великодня

З наближенням одного з найбільших свят – Великодня, коли проводяться масові заходи, святкування, відпочинок на природі, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

Святкування Великодня продовжується зазвичай декілька днів. За традицією готуються найсмачніші страви у великому асортименті. Приготування їх проводиться заздалегідь. Нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування їжі, термінів та умов зберігання харчових продуктів та готових страв може стати причиною харчового отруєння та призвести до виникнення гострих кишкових інфекцій, клінічними ознаками яких є нудота, блювота, діарея, біль у животі, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

Щоб велике свято не було зіпсоване, необхідно:

– завжди мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету та приходу з вулиці;

– не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном придатності;

– при закупівлі харчових продуктів звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування способом, зазначеним на упаковці та у встановлений виробником термін;

– не купувати продукти харчування на стихійних ринках;

– сирі харчові продукти, у тому числі яйця, необхідно зберігати у холодильнику, окремо від готової продукції;

– курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити;

– не готувати страви із запасом, зберігати їх в холодильнику;

– перед споживанням овочів, зелені та фруктів необхідно добре промити їх проточною питною водою та обдати окропом;

– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річки, озера, ставка та з невідомих підземних джерел. Для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду або з централізованих джерел водопостачання;

– не брати на природу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, продукти, що потребують охолодження при зберіганні) та виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки.

Безпечного святкування Великодня!