Формальдегід: звідки надходить та як впливає на організм людини

Відомо, що близько 90% часу мешканці міст проводять у житлових та офісних приміщеннях. Рівень забруднення повітря в таких приміщеннях в декілька разів вище, ніж на відкритому повітрі.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, забруднене повітря в приміщеннях входить до числа п’яти головних факторів, що погіршують здоров’я людини. За оцінками експертів з охорони навколишнього середовища 50% всіх захворювань або викликані, або їх перебіг ускладнюється через погану якість повітря в приміщеннях.

Формальдегід є найбільш поширеним серед основних забруднювачів повітря закритих приміщень. Формальдегід  – це безбарвний подразнюючий газ  із характерним різким запахом. Водний розчин формальдегіду та незначної кількості метилового спирту відомий як формалін.

У медицині використовується як дезінфікуючий, консервуючий та дубильний засіб.

Формальдегід широко застосовується у промисловості, зокрема для виробництва полімерних матеріалів, багатоатомних спиртів, ізопрену та інших продуктів. Формальдегід використовується при виготовленні фанери, пресованої деревини, теплоізоляційних матеріалів, друкованої продукції і клеїв. Він зазвичай виділяється при використанні шаф, килимів і меблів з ДСП.

Основним джерелом формальдегіду в житлових приміщеннях є будівельні матеріали. Формальдегід регулярно потрапляє в домашнє повітря з пластикових пакетів для продуктів, він виявляється при тестуванні навіть у деяких серветках і паперових рушниках. Формальдегід також вивільняється при палінні цигарок і під час роботи приладів на пальному. У гаражах і в будинках з прибудованим гаражем формальдегід надходить у повітря з вихлопної труби автомобіля.

При впливі на організм людини формальдегід спричиняє потрійний ефект: дратівливий, сенсибілізуючий та канцерогенний. Формальдегід має яскраво виражений дратівливий ефект для слизових оболонок очей та дихального тракту. Хронічне отруєння формальдегідом може проявлятися відсутністю апетиту, схудненням, слабкістю, стійкими головними болями, серцебиттям, безсонням.

Згідно діючих в Україні нормативних документів середньодобова гранично допустима концентрація (ГДК) формальдегіду в закритих приміщеннях становить 0,003 мг/м3. Запах формальдегіду починає відчуватися при значеннях від 0,05 до 1 мг/м3.

За 2017 рік спеціалістами  ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» було проведено 2843 дослідження проб атмосферного повітря на вміст формальдегіду, з них у 172 пробах (6%) зафіксовані перевищення ГДК. Рівні міграції формальдегіду із оздоблювальних будівельних матеріалів та меблів у повітря житлових приміщень перевищували  ГДК у 2,3 – 6,6 раза.

Лабораторії ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» атестовані на право проведення робіт щодо дослідження факторів навколишнього середовища. Санітарно-гігієнічна лабораторія Центру акредитована Національним агентством з акредитації України на відповідність вимогам міжнародного стандарту ДСТУ ІSO/ІЕС 17025:2006 (ІSO/ІЕС 17025:2005).

Зацікавлені особи можуть замовити проведення досліджень повітря закритих приміщень, будівельних матеріалів, меблів, пакувальної тари для продуктів тощо.

Для консультацій та укладання договорів рекомендуємо звертатись до відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень нашого Центру за адресою: м. Харків, Помірки, тел. 315-01-97 або до філій, контактні телефони яких та адреси розташування зазначені на цьому сайті в розділі «Структура».