Профілактика гіповітамінозу у дорослих людей

Вітаміни необхідні для нормальної роботи всіх систем організму, тому їх недолік в значній мірі позначається на стані здоров’я людини. Потрібно знати ознаки гіповітамінозу, щоб вчасно його усунути.

Нестача вітамінів може проявлятися у двох варіантах – гіповітаміноз і авітаміноз. Перший варіант являє собою знижений вміст вітамінів в організмі, другий – повна відсутність того чи іншого вітаміну в організмі. Важливо відзначити, що часто люди замість терміна «гіповітаміноз» використовують «авітаміноз», який на відміну від першого, є серйозним захворюванням, що виникає при гострій нестачі будь-якого вітаміну. Сезонна недостатність вітамінів (взимку, навесні) є гіповітамінозом, а не авітамінозом.

Причиною виникнення дефіциту вітамінів може бути неправильне харчування. Наприклад, відсутність в раціоні фруктів, ягід і овочів призводить до зменшення необхідної кількості в організмі вітамінів Р, В3, В5, В6 і С, при споживанні рафінованих продуктів (вироби з борошна вищих сортів, очищений рис) в організмі бракує нікотинової кислоти, вітамінів B1, В2. Тривалий дефіцит повноцінних білків в організмі (які містяться в м’ясі і молочних продуктах), супроводжується недостатністю вітамінів А, С, В2, нікотинової та фолієвої кислот. Зниження надходження в організм жирів викликає зменшення всмоктування з кишечника жиророзчинних вітамінів (A, D, E, K).

Поширена причина недостатнього надходження в організм вітамінів – це порушення правил кулінарної обробки і зберігання продуктів. Наприклад, теплова обробка овочів супроводжується повним руйнуванням вітаміну С.

Нестача вітаміну А супроводжується порушенням процесів підтримки нормального стану клітин епітелію. Це виражається в появі сухості, дрібного лущення шкіри, поперечної смугастості нігтів, сухості і ламкості волосся. Також можуть виникати ерозії на слизових оболонках, можливі кон’юнктивіти, блефарити і стоматити. Знижується продукція шлункового соку, що супроводжується порушенням травлення і всмоктування їжі, порушення сутінкового зору (так звана «куряча сліпота»), при якій утруднюється або втрачається здатність бачити в темряві. Також може розвиватися ксерофтальмія – сухість кон’юнктиви і рогівки ока в результаті порушення сльозовиділення.

Вітамін В1 забезпечує нормальне протікання процесів жирового і вуглеводного обміну, тому його дефіцит призводить до накопичення піровиноградної кислоти в крові людини. Це викликає ураження нервової і серцево-судинної систем.

Дефіцит вітаміну В2 супроводжується ураженням слизової оболонки, а також шкіри навколо губ. Характерні тріщини губ, стоматити.

Гіповітаміноз В3 (або РР) викликає захворювання шкіри. Характерні такі ознаки: чутливість шкіри до сонячних променів, дерматит, облисіння, набряки.

Для авітамінозу В5 характерно випадіння волосся, ослаблення пам’яті і зору.

Гіповітаміноз В6 супроводжується головними болями, стомлюваністю, дерматитами порушенням апетиту, пам’яті, уваги, розвитком анемії, ураженням судин.

Якщо в раціоні харчування тривалий час не вистачає вітаміну С, то виникають швидка стомлюваність, слабкість, больові відчуття в різних ділянках тіла, схильність до кровотеч, рихлість ясен, карієс (вітамін С містіться у таких продуктах як цитрусові , кавуни, капуста, картопля, помідори, відвар з шипшини , апельсин, чорна смородина, ківі, спаржа, суниця).

В організмі людини вітамін D бере участь у регулюванні обмінних процесів фосфору і кальцію, що має велике значення для процесів росту. Симптоми гіповітамінозу D у дорослих: швидка стомлюваність, поганий сон, біль в кістках, м’язовий біль. Також розвивається карієс, знижується зір, пропадає апетит, зменшується маса тіла (джерело потрапляння – знаходження під сонцем, молоко, печінка тріски, жирна риба).

Слід також зауважити, що ряд вітамінів (К, В2, В6, Н, фолієва кислота) синтезуються у невеликих кількостях корисною мікрофлорою кишечника. Тому важливим є збагачення раціонів овочами і фруктами, клітковина і пектини яких покращують секреторну і моторну функції шлунково-кишкового тракту, внаслідок чого пригнічуються процеси бродіння та створюються умови для розвитку корисної мікрофлори.

Найкраща профілактика гіповітамінозу – повноцінне харчування.