Чим загрожує надмірне вживання цукру
Цукор знаходиться майже в кожному з повсякденних продуктів, які вживає людина. Сам по собі цей солодкий продукт дуже енергетичний, бо містить чисту сахарозу, яка потрапляючи в організм людини ділиться на два компоненти: глюкозу та фруктозу.
За статистичними даними кожен українець вживає близько 100 і більше грамів цукру на день. На тиждень це виходить майже кілограм, а за рік – величезна цифра. Денна норма цукру для людини становить усього 30 грамів. Експерти Всесвітньої органiзацiї охорони здоров’я (далі-ВООЗ) рекомендують зменшити споживання цукру до 25 г або до п’яти чайних ложок на день, це дасть змогу істотно зменшити поширення цукрового діабету та ожиріння.
За останніми даними ВООЗ, надмірною вагою в сучасному світі страждають приблизно 1,5 мільярда дорослих людей і ще 350 млн. схильні до ожиріння. Приблизно 20 млн. дітей до 8 років мають проблеми із зайвою вагою. В Україні, за найскромнішими підрахунками, від зайвої ваги страждає кожна четверта жінка і кожен шостий чоловік, всього ожирінням страждає близько 15% населення нашої країни.
Загальносвітова кількість хворих на цукровий діабет до 2030 року досягне 366 млн. (дані ВООЗ). В Україні налічується близько 2 млн. хворих на цукровий діабет і ця цифра з кожним роком збільшується.
Солодке – це смачно, але далеко не завжди корисно. Наслідками надмірного вживання цукру є такі проблеми зі здоров’ям, а саме:
- Карієс. Карієс з’являється, коли бактерії ротової порожнини харчуються простими цукрами. В результаті їх життєдіяльності утворюється кислота, що руйнує зубну емаль, а потім і м’який дентин – тканину, з якої складається зуб.
- Неприборканий апетит. В організмі є такий гормон – лептин – який говорить йому, що він уже ситий. У людей, що зловживають солодким, концентрація цього гормону мізерно мала, щоб сказати вагоме “ні” переїданню.
- Набір ваги. Крім малорухливого способу життя, кращий спосіб набрати кілограми – покласти в основу раціону солодке. Продукти з підвищеним вмістом цукру дуже калорійні, але голод вони майже не вгамовують. Група японських вчених довела, що є прямий зв’язок між цукром і набраною вагою, це чи не основний фактор. Навіть люди, які займаються спортом, не тільки не скинуть, а додадуть у вазі, якщо будуть їсти багато солодкого.
- Інсулінорезистентність. Це означає, що інсулін не засвоюється клітинами і накопичується в крові. Пончики на сніданок, перекус у автомата – все це підвищує рівень інсуліну в крові, який відповідає за перетворення їжі в енергію. Але якщо інсулін залишається стабільно на високому рівні, то ваш організм перестає бути до нього сприйнятливим і тоді переробляє їжу в глюкозу, а потім відкладає в жир.
- Цукровий діабет. Однією з основних проблем людства в сучасному світі стає таке захворювання, як цукровий діабет. Існує безліч причин прояви патології, і надмірне споживання цукру – одна з них. Якщо постійно підкріплювати організм солодкими продуктами, підшлункова залоза змушена працювати в посиленому режимі, постійно виробляючи значну кількість інсуліну. В результаті такого процесу, спостерігається поступове погіршення функції інсулярного апарату, що призводить до подальшого зниження вироблення інсуліну. Цукровий діабет небезпечний своїми наслідками і величезною кількістю ускладнень. В результаті його розвитку порушуються практично всі обмінні процеси в організмі, виникають проблеми зі шкірою, нирками і печінкою, органами серцево-судинної системи. Підвищення рівня глюкози в крові порушує баланс холестерину і може привести до появи артеріальної гіпертензії. Нерідко при цукровому діабеті розвивається анемія. Крім того, діабет не підлягає повному лікуванню.
- Ожиріння. Регулярне вживання солодкого може запустити особливий ген, який змушує тіло накопичувати зайві запаси. Цю думку підтвердили дослідники американських наукових лабораторій, що прослідкували цей процес у піддослідних мишей. Було виявлено, що їжа з високим вмістом жиру і цукру стимулює рецептори, які беруть участь у жировому обміні. Якщо вони постійно перебувають у збудженому стані, жир в організмі відкладається набагато інтенсивніше.
- Печінкова недостатність. Велика кількість цукру викликає перевантаження печінки, його переробка викликає стрес органу, призводить до запалення, тому фруктозу і сахарозу вважають “ключами” до розвитку печінкової недостатності. У деяких випадках може розвинутися не просто дисфункція печінки, а цироз.
- Рак підшлункової залози. Згідно з останніми даними, споживання цукру провокує ризик розвитку раку підшлункової залози. Вчені з університету Стокгольма провели лабораторні дослідження, в ході яких використовували дані 78 тисяч чоловіків і жінок у віці від 45 до 83 років (дані збиралися на протязі 7 років). У 130 осіб була виявлена ця хвороба, а у тих, хто зловживав “солоденьким”, ризик у порівнянні з тими, хто його майже не їв, зростав на 69%.
- Хвороба нирок. Ось вам ще один “побічний ефект. Любителі газованих напоїв знову в зоні ризику. На щурах було визначено, що при регулярному споживанні солодких напоїв у них розвивалася хвороба нирок.
- Підвищений тиск. Багато хто знає, що гіпертонію викликають солоні продукти, але точно так само викликає її і солодке. Такі продукти стають причиною звуження судин, створюючи тим самим навантаження на них. Солодке радять при низькому тиску, тоді воно корисно, але підвищений вміст цукру, навпаки, шкодить.
11.Серцево-судинні захворювання. Більшість серцево-судинних захворювань починаються з неправильного способу життя і харчування. І номер один в списку – жирненьке і солоденьке. Продукти з високою концентрацією цукру, багаті простими вуглеводами, закупорюють стінки судин, через що виникають тромби.
- Залежність від солодкого. Виявляється, що круасани з шоколадною начинкою стимулюють нашу ЦНС з тим же ефектом, що і кокаїн. При цьому число активованих нейронів виявляється навіть більше, ніж при важких наркотиках. Саме в цьому полягає божевільна тяга до солодкого, зіскочити з якої ох як нелегко. Тому з кожною солодкою “дозою” ви стаєте все вразливіші і не здатні опиратися.
- Нестача вітамінів. Продукти з високим вмістом цукру витісняють з раціону споживання повноцінної їжі і ведуть до авітамінозу, особливо у дітей. До наслідків такої “дієти” відносяться ламкі кістки, стомлюваність і слабкість м’язів.
- Подагра. Подагричний артрит найчастіше виникає у людей, які страждають порушеннями механізму виведення з організму сечової кислоти через недостатні функції серця і нирок з ожирінням і діабетом. Як ви вже зрозуміли, ці товариші тісно пов’язані зі споживанням всього солодкого.
Тепер, коли ви знаєте все про негативний вплив цукру на організм, ви напевно поставитеся до свого харчування з великою увагою і обережністю. Бережіть своє здоров’я!