Чим загрожує надмірне вживання цукру

Цукор  знаходиться  майже в кожному з повсякденних продуктів, які вживає людина.  Сам по собі цей солодкий продукт дуже енергетичний, бо містить чисту сахарозу, яка потрапляючи в організм людини  ділиться на два компоненти: глюкозу  та  фруктозу.

За статистичними  даними кожен українець вживає близько 100 і більше грамів цукру на  день. На  тиждень це виходить майже кілограм, а за  рік –  величезна цифра. Денна норма цукру для людини становить усього 30 грамів. Експерти  Всесвітньої органiзацiї охорони здоров’я (далі-ВООЗ)  рекомендують  зменшити споживання цукру    до  25 г  або  до п’яти чайних ложок на день, це дасть змогу істотно зменшити поширення цукрового діабету та ожиріння.

За останніми даними ВООЗ, надмірною вагою в сучасному світі страждають приблизно 1,5 мільярда дорослих людей і ще 350 млн. схильні до ожиріння. Приблизно 20 млн. дітей до 8 років мають проблеми із зайвою вагою. В Україні, за найскромнішими підрахунками, від зайвої ваги страждає кожна четверта жінка і кожен шостий чоловік,  всього ожирінням страждає близько 15% населення нашої країни.

Загальносвітова кількість хворих на цукровий діабет до 2030 року досягне 366 млн. (дані  ВООЗ). В Україні налічується близько 2 млн. хворих на цукровий діабет і ця  цифра  з кожним роком збільшується.

Солодке – це смачно, але далеко не завжди корисно. Наслідками надмірного вживання цукру  є такі проблеми зі здоров’ям, а саме:

  1. Карієс. Карієс з’являється, коли бактерії ротової порожнини харчуються простими цукрами. В результаті їх життєдіяльності утворюється кислота, що руйнує зубну емаль, а потім і м’який дентин – тканину, з якої складається зуб.
  2. Неприборканий апетит. В організмі є такий гормон – лептин – який говорить йому, що він уже ситий. У людей, що зловживають солодким, концентрація цього гормону мізерно мала, щоб сказати вагоме “ні” переїданню.
  3. Набір ваги. Крім малорухливого способу життя, кращий спосіб набрати кілограми – покласти в основу раціону солодке. Продукти з підвищеним вмістом цукру дуже калорійні, але голод вони майже не вгамовують. Група японських вчених довела, що є прямий зв’язок між цукром і набраною вагою, це чи не основний фактор. Навіть люди, які займаються спортом, не тільки не скинуть, а додадуть у вазі, якщо будуть їсти багато солодкого.
  4. Інсулінорезистентність. Це означає, що інсулін не засвоюється клітинами і накопичується в крові. Пончики на сніданок, перекус у автомата – все це підвищує рівень інсуліну в крові, який відповідає за перетворення їжі в енергію. Але якщо інсулін залишається стабільно на високому рівні, то ваш організм перестає бути до нього сприйнятливим і тоді переробляє їжу в глюкозу, а потім відкладає в жир.
  5. Цукровий діабет. Однією з основних проблем людства в сучасному світі стає таке захворювання, як цукровий діабет. Існує безліч причин прояви патології, і надмірне споживання цукру – одна з них. Якщо постійно підкріплювати організм солодкими продуктами, підшлункова залоза змушена працювати в посиленому режимі, постійно виробляючи значну кількість інсуліну. В результаті такого процесу, спостерігається поступове погіршення функції інсулярного апарату, що призводить до подальшого зниження вироблення інсуліну. Цукровий діабет небезпечний своїми наслідками і величезною кількістю ускладнень. В результаті його розвитку порушуються практично всі обмінні процеси в організмі, виникають проблеми зі шкірою, нирками і печінкою, органами серцево-судинної системи. Підвищення рівня глюкози в крові порушує  баланс  холестерину  і може привести до появи артеріальної гіпертензії. Нерідко при цукровому діабеті розвивається анемія. Крім того, діабет не підлягає повному лікуванню.
  6. Ожиріння. Регулярне вживання солодкого може запустити особливий ген, який змушує тіло накопичувати зайві запаси. Цю думку підтвердили дослідники американських наукових лабораторій, що прослідкували цей процес у піддослідних мишей. Було виявлено, що їжа з високим вмістом жиру і цукру стимулює рецептори, які беруть участь у жировому обміні. Якщо вони постійно перебувають у збудженому стані, жир в організмі відкладається набагато інтенсивніше.
  7. Печінкова недостатність. Велика кількість цукру викликає перевантаження печінки, його переробка викликає стрес органу, призводить до запалення, тому фруктозу і сахарозу вважають “ключами” до розвитку печінкової недостатності. У деяких випадках може розвинутися не просто дисфункція печінки, а цироз.
  8. Рак підшлункової залози. Згідно з останніми даними, споживання цукру провокує ризик розвитку раку підшлункової залози. Вчені з університету Стокгольма провели лабораторні дослідження, в ході яких використовували дані 78 тисяч чоловіків і жінок у віці від 45 до 83 років (дані збиралися на протязі 7 років). У 130 осіб була виявлена ця хвороба, а у тих, хто зловживав “солоденьким”, ризик у порівнянні з тими, хто його майже не їв, зростав на 69%.
  9. Хвороба нирок. Ось вам ще один “побічний ефект. Любителі газованих напоїв знову в зоні ризику. На щурах було визначено, що при регулярному споживанні солодких напоїв у них розвивалася хвороба нирок.
  10. Підвищений тиск. Багато хто знає, що гіпертонію викликають солоні продукти, але точно так само викликає її і солодке. Такі продукти стають причиною звуження судин, створюючи тим самим навантаження на них. Солодке радять при низькому тиску, тоді воно корисно, але підвищений вміст цукру, навпаки, шкодить.

11.Серцево-судинні захворювання. Більшість серцево-судинних захворювань починаються з неправильного способу життя і харчування.  І номер один в списку  – жирненьке і солоденьке. Продукти з високою концентрацією цукру, багаті простими вуглеводами, закупорюють стінки судин, через що виникають тромби.

  1. Залежність від солодкого. Виявляється, що круасани з шоколадною начинкою стимулюють нашу ЦНС з тим же ефектом, що і кокаїн. При цьому число активованих нейронів виявляється навіть більше, ніж при важких наркотиках. Саме в цьому полягає божевільна тяга до солодкого, зіскочити з якої ох як нелегко. Тому з кожною солодкою “дозою” ви стаєте все вразливіші і не здатні опиратися.
  2. Нестача вітамінів. Продукти з високим вмістом цукру витісняють з раціону споживання повноцінної їжі і ведуть до авітамінозу, особливо у дітей. До наслідків такої “дієти” відносяться ламкі кістки, стомлюваність і слабкість м’язів.
  3. Подагра. Подагричний артрит найчастіше виникає у людей, які страждають порушеннями механізму виведення з організму сечової кислоти через недостатні функції серця і нирок з ожирінням і діабетом. Як ви вже зрозуміли, ці товариші тісно пов’язані зі споживанням всього солодкого.

Тепер, коли ви знаєте все про негативний вплив цукру на організм, ви напевно поставитеся до свого харчування з великою увагою і обережністю. Бережіть своє здоров’я!