Європейський тиждень імунізації

З 23 по 29 квітня в Україні у рамках Всесвітнього тижня імунізації Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я проводиться Європейський тиждень імунізації. Метою кампанії, що проходить під гаслом «Запобігти. Захистити. Імунізувати» є збільшення охоплення вакцинацією населення шляхом підвищення обізнаності про важливість вакцинації серед батьків, медиків, політиків, управлінців та медіа.

Імунізація визнана одним з найуспішніших та економічно ефективних заходів охорони здоров’я. Вона дозволяє щорічно попереджувати 2 – 3 мільйони випадків смертей та захищати не тільки від хвороб проти яких є вакцини вже багато років (дифтерії, правця, поліомієліту, кашлюку, кору), але й від пневмоній та ротавірусної інфекції. Крім того, завдяки новим та складним вакцинам, з’явилась можливість захистись від хвороб, що несуть загрозу життю: грипу, менінгіту, онкологічних захворювань (раку шийки матки та печінки).

В Україні з метою попередження інфекційних захворювань, згідно Календаря щеплень, проводиться імунізація населення проти дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, туберкульозу, вірусного гепатиту В, кору, епідемічного паротиту, краснухи, Hib-інфекції.

У зв’язку із низьким рівнем імунізації населення (колективним імунітетом) існує високий ризик поширення інфекційних захворювань як серед дитячого, так і дорослого населення. Прикладом є спалах кору, який триває у нашій країні на сьогоднішній день.

Вакцинація залишається єдиним безпечним способом захисту від інфекцій, які можуть призвести до ускладнень, інвалідності та навіть смерті.