Щодо випадку захворювання на  ботулізм у Харківській області

30 квітня у Харківській області зареєстровано перший у поточному році випадок ботулізму.

Постраждала, 1987 року  народження, мешканка м. Дергачі, вживала в’ялену рибу, куплену на  Центральному ринку у м. Мелітополі Запорізької області.

Перші симптоми захворювання з’явились через 18 годин після вживання продукту. Постраждала в тяжкому стані госпіталізована до КЗОЗ «Обласна клінічна інфекційна лікарня». Хворій введена протиботулінічна сироватка та проводяться інші лікувальні заходи.

У зв’язку з цим нагадуємо, що необхідно знати, аби не захворіти на ботулізм.

1

Харчовий ботулізм – захворювання, зумовлене споживанням продуктів, які містять ботулотоксин, що має високу ступень токсичності для людини. Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину (виключення становлять „бомбажні” консерви), оскільки він не має кольору, смаку, запаху.

Захворювання виникає тоді, коли створюються особливі умови для розмноження збудника ботулізму та утворення токсину.Це, насамперед, відсутність доступу повітря (такі умови створюються при консервуванні продуктів, копченні рибних, м’ясних продуктів, що забрудненні збудником ботулізму) та температура від +15 до +37°С, якщо ж вона нижча, життєдіяльність його різко гальмується і при температурі 0°С мікроб не розмножується, токсин не виділяється.

                                                            2

Збудник розмножується при неякісній обробці та приготуванні м’ясних, рибних консервів, консервованих грибів, овочів, солоної та в’яленої риби, ковбаси та інших продуктів, особливо в домашніх умовах.

З метою попередження тяжких захворювань на ботулізм, не рекомендується в домашніх умовах:

– виготовляти солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;

– консервувати в герметично закупорених банках м’ясо, рибу, гриби, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;

– не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях несанкціонованої торгівлі  м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;

– не використовувати консерви у „бомбажних” банках.

                                                              3

Слід пам’ятати, що не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати, оскільки на сьогодні в Україні немає препаратів для специфічного лікування цього небезпечного захворювання.

При перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до лікувального закладу.

Джерело: медіа матеріали взяті зі сторінки «Центр громадського здоров’я МОЗ України» на сайті «Фейсбук» https://www.facebook.com/phc.org.ua