Неспецифічна профілактика інфекцій, які передаються при укусі кліщів.

З весняним потеплінням від «зимової сплячки» прокидаються кліщі – вони починають пошук своїх прокормлювачів. Пік активності кліщів у природі припадає на травень-червень, коли відмічається тепла (ще не спекотна) та волога погода.

Під час відпочинку на природі та роботі на дачних й присадибних ділянках зростає загроза інфікування людей хворобами, які передаються при укусі кліщами.

В Харківській області при дослідженнях кліщів виділяли збудників туляремії, іксодового кліщового бореліозу, анаплазмозу, ерліхіозу, бабезіозу. Найбільш поширений – іксодовий кліщовий бореліоз. В області за результатами моніторингу визначено 406 територій, де є осередки цієї інфекції. В деяких з них рівень інфікованості кліщів бореліями складає понад 30%.

У 2018 році вже зареєстровано 9 випадків іксодового кліщового бореліозу,  в минулому році – 185; 25,9% захворілих постраждали у рекреаційних зонах, 34,1% – на дачах та присадибних ділянках, 28,6% – при відвідуванні лісу та лісосмуг.

Під час укусу кліщем можливе інфікування збудниками декількох інфекцій, що призводить до розвитку мікст-інфекцій з більш тяжкою клінічною картиною.

Специфічна профілактика проти інфекцій, які передаються кліщами, не розроблена (крім вакцини проти кліщового енцефаліту, осередки якого не виявлено на території Харківської області), тому щоб не захворіти необхідно застосовувати заходи неспецифічної профілактики.

Заходи, направлені на знищення кліщів, найбільш ефективні в межах  населених пунктів та рекреаційних зон, де є можливість провести акарицидні заходи (благоустрій території, дератизація). Під час відпочинку на природі важливим стає індивідуальний захист (обробка поверхні тіла аерозолем-репелентом, проведення само- і взаємооглядів кожні 1-2 години, застосування закритого одягу світлих кольорів). Оглядайте домашніх тварин, які були з вами на прогулянці. Кліща можливо занести в домівку і з букетами польових та лісових квітів. Через малий розмір кліща його можна виявити на тілі не одразу, а  лише через декілька днів після відвідування природи.

У разі присмоктування кліща треба його якомога швидше видалити, краще це зробити в медичній установі. Для виключення можливості інфікування від кліща рекомендуємо дослідити його на «кліщові» інфекції, що можливо зробити в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» (тел. (057) 315-01-20).

Якщо кліща неможливо дослідити або він виявився інфікованим,  необхідно негайно звернутись до лікаря-інфекціоніста. Профілактичне лікування найбільш ефективне, якщо його розпочинають у перші 3 доби після присмоктування кліща.