Використання пристроїв по очищенню води в побуті

Зважаючи, що в результаті життєдіяльності людини запаси чистої питної води стрімко скорочуються, в даний час все актуальнішим стає питання її очищення. І якщо якість води викликає у нас сумніви, в хід йдуть різні побутові фільтри для очищення і поліпшення якості питної води.

Незадовільна якість питної води пов’язана з природними умовами формування підземних вод та їх антропогенним забрудненням (забруднення, спричинене життєдіяльністю людей, в т.ч. промислове, сільськогосподарське тощо), неякісною очисткою води на спорудах водопідготовки при виробництві питної води, погіршенням якості води у розподільних мережах централізованих систем водопостачання населення.

Якщо від небезпечного мікробного та вірусного забруднення можливо позбавитись шляхом кип’ятіння води, то для поліпшення органолептичних та санітарно-хімічних показників якості води необхідно використовувати спеціальні побутові пристрої.

Нині у продажу наявна велика кількість таких пристроїв, які відрізняються за методами очищення води та, як наслідок, тими показниками якості води, які вони здатні поліпшити. Як правило, недорогі фільтри (фільтри-кувшини та насадки на кран) забезпечують лише механічне очищення води та покращення її органолептичних властивостей – тих, що сприймаються людиною за допомогою органів відчуттів: запах, присмак, каламутність, кольоровість. Для більш радикального очищення води необхідно використовувати фільтри з іншими способами очистки – іонного обміну, зворотного осмосу. Щоб забезпечити якісне очищення води від понаднормативного вмісту хімічних речовин, в першу чергу необхідно з’ясувати якісний склад води шляхом проведення лабораторних досліджень та визначити ті показники, які потребують поліпшення. І вже тоді, враховуючи рекомендації фахівців щодо необхідності додаткового очищення води, вибирати та купувати фільтр для конкретної води.

Не радимо використовувати фільтри, що працюють за принципом зворотного осмосу, якщо в цьому немає потреби, оскільки очищена вода не містить необхідних організму людини мінералів. Гігієнічні нормативи фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води щодо таких показників, як загальна жорсткість та лужність, сухий залишок, вміст калію, кальцію, магнію, натрію, йоду, фтору містяться в Державних санітарних нормах та правилах «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10 (додаток 4).

При виборі водоочисних пристроїв слід також порівняти продуктивність фільтру з необхідною кількістю очищеної води, оскільки використання фільтрів в умовах, що не відповідають їх технічним параметрам, призводить до зниження ефективності очищення води.

Окрім цього, потрібно обирати лише ті водоочисні пристрої, які мають висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Наявність такого висновку гарантує відсутність в очищеній воді сторонніх хімічних елементів та речовин, що мігрують у воду з матеріалів, з яких виготовлені фільтри.

Необхідно пам’ятати про своєчасну заміну картриджів, які після певного періоду експлуатації не лише не очищують воду, а навпаки погіршують її якість. Орієнтовні терміни експлуатації змінних картриджів визначаються виробником продукції. Але ці терміни залежать не лише від об’ємів очищеної води, а й від складу та характеристик вихідної води. Тому для визначення оптимального терміну зміни картриджів необхідно періодично контролювати ефективність їх роботи шляхом проведення лабораторних досліджень якості води після водоочисного пристрою.

Необхідні лабораторні дослідження можуть бути проведені в лабораторіях нашого Центру (контактні телефони: 315-24-27, 315-01-22, 315-01-97) та відокремлених структурних підрозділах в містах та районах області, адреси та контактні телефони яких зазначені на цьому сайті в розділі «Про нас». Вартість досліджень в розрізі окремих показників якості та безпечності питної води вказана в розділі «Платні послуги».