Не завези хворобу з-за кордону

Приближається літо! Розпочинається пора відпусток, мандрів та туристичних подорожей. Сьогодні, наші співвітчизники віддають перевагу відпочинку за кордоном, адже там справжній сервіс та незабутні враження.

Міжнародний туризм є прогресивним явищем, разом з тим, він зумовлює цілу низку проблем і в першу чергу, медичних – проблему профілактики інфекційних захворювань (чуми, вірусних геморагічних лихоманок, жовтої гарячки, лихоманка Денге, холери, малярії, вірусних гепатитів та ін.).

Чи багато туристів знають які ризики можуть підстерігати їх в тій чи іншій країні? Тому, при плануванні туру, громадяни повинні поцікавитися які інфекційні хвороби реєструються на території країни перебування, дізнатися про кліматичні умови, культурні, етнічні, харчові традиції країни, звичаї місцевого населення, стан навколишнього природного середовища, санітарну та епідемічну обстановку та необхідність виконання запобіжних чи попереджувальних заходів (профілактичних щеплень, індивідуальної хіміопрофілактики, тощо). Приміром, щоб уникнути можливих перешкод при виїзді в країни ендемічні з жовтої гарячки, туристам необхідно обов’язково мати сертифікат міжнародного зразка про щеплення. а особам, які виїжджають в ендемічні з малярії країни – провести індивідуальну хіміопрофілактику.

Потрапивши за кордон, багатьом туристам хочеться скуштувати національних (екзотичних) страв, технологія приготування яких відрізняється від української. Тож туристам не зайве подбати про заходи особистої безпеки, так як, у багатьох країнах до столу подають страви з сирого м’яса, не обробленого термічно сиру,  некип’яченого молока.

Під час перебування у тропічних країнах не зайве буде потурбуватися про особистий захист від нападу комах, особливо комарів, так як вони здатні переносити безліч інфекційних захворювань. Існує значний ризик  зараження вірусними гепатитами, гельмінтозами, що, нерідко, пов’язано з вживанням забруднених харчових продуктів, води, морепродуктів, немитих овочів та фруктів.

Крім того, особам, які мають хронічні захворювання чи перенесений інфаркт або інсульт, слід неодмінно звернутися до лікаря, аби отримати консультацію щодо можливого перебування у країнах, де клімат істотно відрізняється від звичного.

Пам’ятайте! Після подорожі, при зверненні до лікаря з приводу будь-якого захворювання, обов’язково повідомте про перебування у зарубіжній країні. Це може допомогти своєчасно діагностувати захворювання та призначити відповідне лікування, а іноді – зберегти життя.

Приємних подорожей та вражень!