Організація епіднагляду за інфекційними захворюваннями в умовах медичної реформи

Епіднагляд за інфекційними хворобами – це система збору, аналізу та інтерпретації даних про інфекційні захворювання, яка включає періодичну звітність про зібрану інформацію та проведення заходів.

Епіднагляд (спостереження) за інфекційними хворобами забезпечується шляхом проведення державного обліку випадків інфекційних хвороб, заходів щодо їх попередження.

Система епідеміологічного нагляду складається з трьох взаємопов`язаних функціональних підсистем: інформаційної, діагностичної та управлінської.

В умовах проведення медичної реформи та надання медичної допомоги населенню на різних рівнях така система повинна забезпечувати своєчасне інформування про виявлення хворих та оперативне проведення відповідних заходів, пов`язаних з окремими випадками або спалахами інфекційних захворювань.

У період реформування медичної галузі, існують значні проблеми у питаннях здійснення епідеміологічного нагляду за інфекційними захворюваннями, а саме: відсутність ефективної взаємодії всіх зацікавлених установ та відомств, розпорошеність дій в умовах відсутності нормативної документації (стандартів, протоколів), недостатня забезпеченість кадрів закладів охорони здоров`я новітніми інформаційними технологіями, відсутність розуміння важливості здійснення медичного спостереження та специфічної профілактики в осередках.

На етапі розбудови системи громадського здоров`я необхідна оптимізація та систематизація системи епіднагляду, а також відновлення державної політики, направленої на профілактику захворювань.

Отже, при впровадженні системної медичної реформи у нашій державі виникає необхідність створення сучасної системи епідеміологічного нагляду, яка дасть можливість своєчасно реагувати на епідемічну ситуацію, прогнозувати її та приймати своєчасні управлінські рішення.

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №442 від 10.09.2014 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» на Міністерство охорони здоров`я, а саме на державні установи – обласні лабораторні центри МОЗ України покладено функції з реалізації державної політики у сфері епіднагляду (спостереження) за інфекційними захворюваннями.

Лабораторні центри, згідно з Регламентом взаємодії територіальних органів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та державних установ Міністерства охорони здоров’я України, організовують та проводять у встановленому порядку, отримання, реєстрацію та державний облік інфекційних та професійних захворювань, отруєнь, отримують інформацію про виявлені випадки (спалахи) інфекційних, паразитарних хвороб, укусів тваринами, харчових отруєнь, у тому числі отруєнь грибами, захворювань на ботулізм, масових неінфекційних захворювань (отруєнь), радіаційних, хімічних уражень людей.