Ризики для здоров’я внаслідок тютюнопаління серед жінок

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) вживання тютюну (тютюнопаління та використання бездимного –  нюхального та жувального тютюну) становить одну з найбільших загроз для здоров’я, які будь-коли виникали у світі. Тютюн вбиває половину людей, що регулярно палять. Серед них близько третини – жінки. За статистичними даними на сьогоднішній день у світі від наслідків вживання тютюну щорічно помирає 7 млн осіб. При цьому 890 тисяч з них – ті, що самі не палили, але регулярно зазнавали впливу вторинного тютюнового диму (пасивне куріння).

Дані Глобального опитування дорослих про вживання тютюну (GATS), що проводилось в Україні у 2017 році серед осіб, які досягли віку 15 років, та старших, свідчать: 22,8% (8,1 млн.) дорослого населення курять сигарети (39,6% чоловіків та 8,8% жінок); 0,7% вживають кальян з тютюном, 0,2% – бездимний тютюн, а 1,7% – теперішні користувачі електронних сигарет. Середня кількість сигарет, викурених протягом дня, становить 17,1 (18,2 для чоловіків та 12,6 для жінок). У порівнянні з даними аналогічного опитування за 2010 рік питома вага щоденних курців скоротилась з 25,0% до 20,1%, при цьому кількість курців-чоловіків суттєво зменшилась, в той час як серед жінок таких змін не відбулося.

Як видно, проблема тютюнопаління в Україні, в тому числі серед жінок, є суттєвим викликом для громадського здоров’я, оскільки 92,7% дорослих знають, що куріння може призвести до серйозних захворювань, але 26,0% (27,8% чоловіків та 19,0% жінок) не збираються ніколи припиняти куріння.

Жінки, що палять, створюють додаткові ризики як для свого здоров’я, так і для здоров’я майбутньої дитини. Тютюнопаління серед жінок призводить до онкологічних захворювань – раку шийки матки та молочної залози. Такі жінки з більшою вірогідністю страждають на безпліддя, у них відмічаються затримки у настанні вагітності, збільшуються ризики виникнення позаматкової вагітності, мимовільного аборту, передчасного розриву плідних оболонок, відшарування плаценти, передлежання плаценти, передчасних пологів, мертвонародження, низької маси тіла новонароджених, вроджених аномалій плода, зменшення кількості грудного молока. Після народження у дітей жінок, що курили, частіше виникає синдром раптової дитячої смерті, який займає одне з перших місць у структурі смертності серед немовлят.

Під час вагітності на майбутню дитину впливає не лише нікотин, але й сам дим, який містить респіраторний яд – оксид вуглецю (угарний газ). Карбоксігемоглобін, що утворюється в результаті реакції оксиду вуглецю з гемоглобіном крові, проникає через плаценту у кров плода, при цьому його концентрації у 2-3 рази вищі, ніж у матері. Це призводить до вираженої гіпоксії (нестача кисню) плода та, як наслідок, до загибелі нервових клітин, неправильного розвитку мозкових судин та структур головного мозку. Тому для дітей, які народились у матерів, що палили, характерна затримка не лише фізичного, але й інтелектуального розвитку.

За науковими даними куріння підвищує перинатальну смертність плода або новонародженого (в період від 22-го тижня вагітності до 7 діб після народження) на 27%, причому встановлена пряма залежність цього показника від кількості викурених сигарет: у вагітних, які викурювали протягом доби меньше пачки сигарет, перинатальна смертність підвищувалась на 20%, а у тих , які викурювали більше пачки — на 35%.

Тютюнопаління під час вагітності сприяє біоактивації проканцерогенів у тканинах плода та збільшує на 50—60% ризик розвитку онкологічних захворювань у дітей в найближчі роки. Дані наукових досліджень свідчать, що при випалюванні матір’ю
10 і більше цигарок на день збільшується ризик захворювання дітей на гострий мієлоїдний лейкоз у 2,28 раза, ризик розвитку хвороби Ходжкіна (злоякісне захворювання ліфоїдної системи) – у 1,25 раза, хвороби Крона (тяжке хронічне неспецифічне гранулематозне запалення шлунково-кишкового тракту – майже вдвічі). Діти, матері яких палили впродовж вагітності, на 30% частіше ризикують захворіти на цукровий діабет чи ожиріння ще до
16-річного віку. Ризик розвитку аутизму у дітей збільшується на 40%. Доведено, що паління матері впливає на стан розвитку репродуктивної системи дітей – концентрація сперматозоїдів у осіб чоловічої статі, матері яких палили, в середньому на 20% нижча, ніж у тих, матері яких не палили.

Окремі науковці стверджують, що тютюнопаління під час вагітності частіше, ніж вживання алкоголю збільшує не лише частоту ускладнень, але й посилює їх тяжкість.

Вживання сигарет збільшує частоту ускладнень вагітності як у тих жінок, хто курив сигарети під час вагітності, так і у тих, хто кинув палити з настанням вагітності, наприклад: частоту ранніх токсикозів – у 3 та у 1,7 раза відповідно; частоту загрози переривання вагітності у I триместрі — у 2 та 1,8 раза, у II триместрі — у 2,3 та у 2 раза, у III триместрі — у 3 та 2,3 раза відповідно.

Необхідно врахувати, що небезпеку для здоров’я жінки та майбутньої дитини несуть не лише цигарки, але й електронні сигарети, кальяни та пасивне куріння. Вчені стверджують, що у 40-50% жінок в результаті пасивного куріння при вагітності виникають ті чи інші проблеми.

Тому про збереження здоров’я майбутньої дитини повинні піклуватись не лише матері, а й батьки.