Дезінфекційні засоби: застосовуємо правильно

Дезінфекційні засоби – хімічні речовини, біологічні чинники та засоби медичного призначення, що застосовуються для проведення дезінфекційних заходів.

При виборі дезінфекційного засобу головне, щоб дезінфекційний засіб був дозволений до застосування на території України, мав свідоцтво про державну реєстрацію  Міністерства охорони здоров’я України, висновок державної санітарно – епідеміологічної експертизи та сертифікат якості.  Принципові засади вибору дезінфектантів у першу чергу залежать від об’єкта знезараження ( поверхні, устаткування, інструменти та інше).

Крім цього, вони повинні відповідати таким основним вимогам:
– мати широкий спектр антимікробної дії ( бактерицидний, віруліцидний, фунгіцидний та спороцидний), діяти швидко;

– зберігати активність за присутності органічних речовин (крові, слизу, сечі тощо);

– добре  розчинятися у воді;

– бути нетоксичними для людини та домашніх тварин;

– не викликати корозію металів та не ушкоджувати оброблювані поверхні;

– бути стійкими при зберіганні, мати тривалі терміни придатності;

– бути екологічно безпечними;

– простими в використанні;

У відповідності до їх основної активно – діючої речовини вони  розподіляються на  такі  хімічні групи :

  • галогени або так названі хлорвмісні сполуки – традиційні засоби дезінфекції. Вони характеризуються високою антимікробною активністю, але мають різкий запах, подразнюють слизові оболонки очей, нестабільні при зберіганні та позбавлені мийних властивостей;
  • окісники – ефективна та перспективна група засобів, які мають широкий спектр антимікробної дії та виражений біорозклад, безпечні при застосуванні, але визивають корозію металів та знебарвлюють тканини;
  • альдегіди – речовини з вираженими антимікробними властивостями, що виявляють активність відносно всіх видів мікроорганізмів. Незважаючи на токсичність, виражену подразливу дію та різкий запах, альдегіди широко використовують в практиці;
  • амфотензіди – мають такі позитивні якості, як відсутність запаху та корозійної дії, мийні властивості. Однак, ці препарати активні лише відносно вегетативних форм бактерій грибів та оболонкових вірусів, нерідко викликають дерматити;
  • гуанідіни – сполуки, які малотоксичні для людини, діють на грампозитивні та грам негативні мікроорганізми, але не діють на спори та мають недостатню біорозкладаємість;
  • спирти – в концентрації 60-90% активні відносно вегетативних форм бактерій , грибів, мікобактерій та оболонкових вірусів. Проте спирти не мають мийних властивостей, фіксують органічні забруднення та можуть ушкоджувати вироби з пластмаси та гуми;
  • кислоти – мають значну бактерицидну дію, але псують метал, дерево, тканини. Їх дія в медичної дезінфекції обмежена.
  • луги – мають бактерицидну, віруліцидну та спороцидну дію. Широко використовуються на підприємствах харчової промисловості та шкіряних заводах.

На сучасному етапі для покращення дії дезінфекційних засобів та зниження негативних наслідків їх застосування все частіше використовуються багатокомпонентні рецептури на основі дезінфектантів різних хімічних груп.

Слід пам’ятати: будь – який дезінфекційний засіб не є ідеальним, адже постійно  підвищуються санітарні вимоги до екологічної безпеки препаратів, змінюються властивості мікроорганізмів, згодом виникає резистентність до дії дезінфекційних засобів. Необхідно дотримуватись вимог щодо їх зберігання, застосування та утилізації. Усі роботи з дезінфекційними засобами необхідно проводити в засобах індивідуального захисту.

Отже, при плануванні придбання дезінфекційних засобів необхідно керуватися основними критеріями відбору та застосування препаратів, враховуючі характеристики як препарату так і об’єктів застосування.

Пропонуємо керівникам об’єктів на яких систематично проводяться  профілактичні дезінфекційні заходи (заклади охорони здоров’я, об’єкти громадського
харчування та підприємства харчової   промисловості,   підприємства побутового обслуговування населення, навчальні та культурно-освітні заклади
тощо) врахувати зазначене при закупівлі дезінфекційних засобів, вимагати від постачальників наявності повного пакету супровідної документації .

Рекомендуємо також проводити хімічний контроль якості вхідної партії дезінфекційних засобів на визначення активно – діючої речовини та періодичні контролі засобів та їх робочих розчинів на відповідність регламентованим концентраціям та контамінацію мікроорганізмами. Такі застережні заходи убережуть ваш заклад від неефективних профілактичних дезінфекційних заходів.

Державна установа « Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» акредитована на право проведення відповідних робіт в установленому законодавством порядку.  Отже запрошуємо до співпраці!

Детальніше за телефоном відділення дезінфектології ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» 315 01 43.