Круглий стіл з питань інфекційного контролю за туберкульозом.

В рамках реалізації проекту «Challenge TB» міжнародною організацією РАТН, яка з 2001 року надає технічну допомогу Україні у боротьбі з туберкульозом, 08.06.2018 проведено круглий стіл на тему «Ефективні заходи та засоби інфекційного контролю за туберкульозом у закладах охорони здоров’я різного рівня надання допомоги».

У заході прийняли участь представники ДУ «Центр Громадського здоров’я МОЗ України» К. Сояк, ГО «Інфекційний контроль» А. Александрін, куратор проекту «Challenge TB» Т. Іваненко, представники ДУ «Інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г.Яновського АМН України» та  Київського Медичного Національного університету ім. О.О. Богомольця, фахівці обласних лабораторних центрів МОЗ України, керівники та фахівці протитуберкульозних установ і Центрів первинної медико-санітарної допомоги з пілотних областей (Київська, Львівська, Миколаївська, Полтавська, Харківська).

В ході круглого столу розглянуто динаміку захворюваності медичних працівників на туберкульоз в Україні за останні 6 років, обговорено стан впровадження інфекційного контролю в протитуберкульозних закладах, практичні підходи до складання планів ІК на обласному рівні. Від кожної пілотної області було представлено аналіз причин та динаміку захворюваності на туберкульоз працівників установ та закладів охорони здоров’я, у тому числі фтизіатричних.

Консультанти РАТН Дараган Г. та Райхерт І. ознайомили учасників з сучасними тенденціями розвитку епідемічного процесу при туберкульозі, станом впровадження компонентів інфекційного контролю у лікувально-профілактичних закладах різних рівнів надання медичної допомоги

За результатами обговорення внесено пропозиції щодо внесення змін у Стандарт інфекційного контролю за туберкульозом  в лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз.