Профілактика ентеровірусних інфекцій у дітей

Ентеровірусні інфекції – група гострих інфекційних захворювань, які можуть вражати дітей та дорослих при зараженні вірусами роду Enterovirus. До них відносять віруси Коксакі, ЕСНО, поліовіруси, та ін.

Ентеровіруси стійкі у зовнішньому середовищі, тривалий час можуть зберігатися в стічних водах, плавальних басейнах, відкритих водоймах, предметах побуту, продуктах харчування (молоко, фрукти, овочі). При цьому вони чутливі до звичайних дезінфекційних засобів та гинуть протягом 20 хвилин при кип’ятінні.

Збудники ентеровірусної інфекції можуть викликати різні захворювання, такі як гострий параліч, серозний менінгіт, перикардит, міокардит, неонатальні септикоподібні захворювання, гепатит, коньюнктивіт, герпетична ангіна, везикулярний фарингіт, гастроентерит.

Джерело ентеровірусної інфекції – хворий або вірусоносій. Пік виділення збудника у перші дні появи симптомів.

Механізм передачі – фекально-оральний (через забруднені предмети побуту, руки, при вживанні контамінованих ентеровірусами овочів та фруктів) та аерозольний (при кашлі, чханні).

Інкубаційний період триває від 2 до 7 днів. Найчастіше хворіють діти від 3 до 10 років. Можуть виникати групові захворювання у дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах. Характерна літньо-осіння сезонність.

Важливу роль у попередженні інфікування та розповсюдження ентеровірусних інфекцій відіграють санітарно – профілактичні заходи, направлені на недопущення забруднення об’єктів навколишнього середовища (водойми, грунт, харчові продукти) каналізаційними стоками, забезпечення населення безпечними в епідемічному відношенні продуктами харчування, якісною питною водою, дотримання санітарно-гігієнічних вимог при знешкодженні стічних вод, забезпечення належного санітарно-гігієнічного стану зон відпочинку (пляжів тощо).

Для того, щоб попередити виникнення ускладнень і тяжких наслідків слід своєчасно звертатися за медичною допомогою при появі симптомів інфекційного захворювання та дотримуватися простих профілактичних заходів для запобігання інфікування ентеровірусами та збудниками інших небезпечних кишкових інфекцій, а саме:

– правил обробки, зберігання, приготування та вживання харчових продуктів, зокрема, фруктів і овочів;

– правил особистої гігієни;

– правил купання у водоймах;

– вживати якісну питну воду;

– обмежити контакти з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

– проводити вологе прибирання приміщень та провітрювання.

Специфічної профілактики для профілактики ентеровірусних інфекцій не існує. Вакцинація проводиться лише проти поліомієліту відповідно до календаря профілактичних щеплень, затвердженого в Україні, у 2, 4, 6 та 18 місяців, 6 і 14 років.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я Ваших дітей!